Evropská komise chce snížit limit pro dusitany a zakázat E 216 a E 217

12. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská komise navrhla snížit limity pro obsah dusitanů a dusičnanů v masných výrobcích a dále zakázat užívání konzervujících látek E 216 a E 217 v potravinách. Evropský úřad pro bezpečnost potravin přezkoumával dopad při používání potravinových přísad řady E 214 až E 219. Nevyhověla konzervující látka propylparaben E 216 a její sůl E 217...


BRUSEL -

Podle některých názorů jsou E 216 a 217 nevhodné pro alergiky a astmatiky a škodlivé při požívání ve větším množství.

Dusičnany a dusitany se používají při konzervaci uzenin a párků, aby se zamezilo kontaminaci bakteriemi. V mase se tyto látky podle komise mění na nitrosaminy.

Komise chce, aby se v jídle nitrosaminy objevovaly v co nejmenší míře; proto navrhuje snížit povolený obsah dusičnanů a dusitanů. „Limity ale mají nadále zajistit to, aby se uzeniny nekazily“, uvedl komisař pro zdraví David Byrne.

Maso bude dražší

Podle předsedy Svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera není problém dusitany nahradit, ale bude to mít dopad na cenu, protože náhradní látky jsou dražší.

Masné výrobky přitom nejsou hlavním zdrojem dusitanů, které se dostávají do lidského organismu, uvedl Steinhauser. Pozornost by se v tomto směru měla věnovat spíš ovoci a zelenině, míní.

Podle návrhu komise také nemá být napříště možné používat určité želírující přísady, například z mořských řas a klovatiny, v ovocném želé v minikelímcích. Opatřením chce komise natrvalo zamezit prodeji této cukrovinky v EU.

Samotný prodej minikelímků na evropském trhu zakázala EK už v dubnu kvůli tomu, že obsahovaly právě tyto příměsi, které mohou způsobit udušení dětí.

Evropská komise rovněž navrhla používání čtyř nových přísad do potravin. Jsou to etyl celulózy, z alkoholů erytritol a 4hexyl resorcionol a hemicelulóza ze sojových bobů.

Návrh posoudí ještě ministři členských zemí a Evropský parlament. Bezpečnost potravin kladou podle průzkumů Evropané na první místo na žebříčku priorit, kterými by se podle jejich názorů měla EK zabývat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?