Expert: Prasečí chřipka možná v USA ustupuje, mutace nyní nehrozí

25. 11. 2009 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco Česko je podle odborníků na prahu epidemie takzvané prasečí chřipky vyvolané virem H1N1, ve Spojených státech možná nemoc začíná ustupovat. Novinářům ve Washingtonu to v úterý řekl Anthony Fauci z Národního institutu pro alergie a infekční nemoci.


Zároveň ale dodal, že chřipky bývají nevyzpytatelné, a proto vývoj epidemie podle něj nelze předvídat. Dobrou zprávou ale je, že zatím nejsou známky toho, že by virus významně mutoval, uvedl Fauci.

„Pokud sledujeme týdenní čísla předpokládaných případů, pak před dvěma týdny byla epidemie ve 48 státech, před týdnem ve 46 státech a nyní je ve 43 státech,“ podotkl Fauci.

Podle něj tak lze spekulovat, že onemocnění dosáhlo vrcholu a nyní klesá, ale je třeba být opatrný. Celkem v 50 státech americké unie dosud onemocnělo prasečí chřipkou kolem 22 milionů lidí. Podle odhadů expertů jich více než 4000 na nemoc zemřelo.

Podle Fauciho je nicméně chřipka pověstně nevypočitatelná, a tak nyní ve Spojených státech připadá v úvahu několik scénářů. Chřipková sezona podle něj skutečně může skončit, což by byla nejlepší možnost.

„Doufám, že to tak je, ale nejsem si jistý,“ uvedl americký lékař. Uprostřed zimy podle něj totiž klidně může přijít druhá vlna chřipkového onemocnění. Případů také může mírně ubýt, pak se jejich ale počet na delší dobu může stabilizovat.

Pokud sledujeme týdenní čísla předpokládaných případů, pak před dvěma týdny byla epidemie ve 48 státech, před týdnem ve 46 státech a nyní je ve 43 státech

Fauci nicméně podotkl, že v současné době není mít třeba obavu z toho, že by virus nebezpečně zmutoval. „Tento virus je tu přinejmenším od dubna. Cestoval po celém světě, po všech hemisférách. Nyní jsme uprostřed chřipkové sezony, kdy zuří epidemie, a nezaznamenali jsme významné mutace, které by naznačovaly, že se virus odchyluje od typu, na který máme vakcínu,“ uvedl.

Očkování proti prasečí chřipce začalo ve Spojených státech v říjnu. Oproti původním plánům vlády však farmaceutické firmy dodaly méně vakcíny. Podle Fauciho se nyní ale situace zlepšuje a země má k dispozici 50 milionů dávek.

Na vakcínu se v USA běžně stály fronty, řada lidí se naopak ale očkovat nechce nechat. Obávají se například, že vakcína je nedostatečně vyzkoušená a mohla by mít škodlivé vedlejší účinky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?