Experti chválí ministerský návrh zákona o nemocnicích

11. 3. 2009 10:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Jaká opatření za posledního půl roku českému zdravotnictví nejvíce prospěla? Podle odborníků to byl ministerský návrh zákona o univerzitních nemocnicích, přesně opačné hodnocení si podle expertů zaslouží tentýž návrh vypracovaný Univerzitou Karlovou. Ekonomická a sociální opatření ve zdravotnictví hodnotilo na čtyři desítky odborníků v rámci projektu HEZR...


Jaká opatření za posledního půl roku českému zdravotnictví nejvíce prospěla? Podle odborníků to byl ministerský návrh zákona o univerzitních nemocnicích, přesně opačné hodnocení si podle expertů zaslouží tentýž návrh vypracovaný Univerzitou Karlovou. Ekonomická a sociální opatření ve zdravotnictví hodnotilo na čtyři desítky odborníků v rámci projektu HERZ.

Odborníci, které České zdravotnické fórum (ČZF) oslovilo, ocenili ministerský návrh zákona o univerzitních nemocnicích a univerzitních zdravotnických pracovištích zejména kvůli jeho transparentnosti a průhlednosti. „Převod univerzitních nemocnic na obchodní společnosti je transparentní, neomezující vznik konkurenčních univerzitních pracovišť. Pravidla hospodaření nemocnic jsou jasná, daná obchodním zákoníkem. Vycházíme-li z toho, že náplní práce univerzitní nemocnice je poskytování zdravotnických služeb, vytváření zázemí pro výuku a výzkum tak, jak je tomu např. ve vyspělých zemích světa, návrh zákona tyto podmínky splňuje. Navíc zákon umožňuje i jiným nemocnicím ucházet se o statut univerzitní nemocnice, což je pro růst kvality univerzitních zařízení žádoucí,“ shodují se odborníci.

Nejškodlivější opatření vypracované Univerzitou Karlovou

Naopak za nejškodlivější opatřením z hlediska míry přínosu pro rozvoj země označili návrh zákona o univerzitních nemocnicích a univerzitních zdravotnických pracovištích vypracovaný Univerzitou Karlovou. „V tomto návrhu nejsou vysvětleny detaily, například, co se myslí hlavní a doplňkovou činností, pro kterou má být využíván majetek univerzitních nemocnic. Nedokážu si představit, jak se budou dvě strany domlouvat na postu ředitele. Shoda dvou stran je vždy obtížná,“ vysvětluje stanovisko koordinátor projektu HEZR Michael Vích. Návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění byl dle hodnotícího výboru druhým nejškodlivějším opatřením ve druhém pololetí roku 2008. Všechny základní problémy podle něj byly pojaty naprosto chybně a nebezpečně pro pacienty i zdravé občany. „Týká se to jak zajištění péče a úkolů a počtu pojišťoven, ekonomických problémů a vlastnických vztahů, pojistných plánů a tak dále,“ píše se dále ve zprávě, kterou fórum vypracovalo.

Hodnocení třikrát do roka

Tento projekt zahájilo České zdravotnické fórum (ČZF) v roce 2008, jeho prostřednictvím chce veřejnosti pravidelně zprostředkovávat názor odborníků na důležitá a často diskutovaná opatření ekonomického a sociálního charakteru. Například má přiblížit návrhy zákonů a také dát zpětnou vazbu politikům, zda svou práci dělají dobře. Ve správní radě fóra sedí významná jména z českého zdravotnického prostředí. Nalezneme zde například předsedu České onkologické společnosti Jiřího Vorlíčka, šéfa zdravotní pojišťovny Metal-Aliance Vladimíra Kotheru či šéfa zdravotnických odborů Jiřího Schlangera. Projekt uskutečňuje tři hodnocení do roka, další budou v červnu a říjnu.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?