Fakultní nemocnice Ostrava má nové CT za 44 milionů korun

22. 1. 2019 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) má k dispozici nový CT přístroj za 44 milionů korun. Po pražské Fakultní nemocnici v Motole je teprve druhým zdravotnickým zařízením v zemi, které tuto nejmodernější počítačovou tomografii využívá. Přístroj zvýší komfort pacientů a umožní vyšetření také u pacientů, u nichž bylo skenování jiným CT zařízením dosud komplikované či nemožné. Řekla to mluvčí nemocnice Naďa Chattová.


"Toto nové zařízení posune naše CT pracoviště opět mnohem dál a umožní provádět sofistikovaná vyšetření a intervence, které se nikde jinde v kraji neprovádějí. Díky tomu, že přístroj dokáže pokrýt celou oblast hrudníku za méně než vteřinu, a to v případě nutnosti i bez zadržení dechu, a celé tělo za pouhých pět vteřin, můžeme nyní bez problémů vyšetřit například i pacienty s traumatem, neklidné pacienty nebo děti," uvedl přednosta Ústavu radiodiagnostického FNO Petr Krupa.

K dalším přednostem přístroje patří i jeho šetrnost ve velikosti dávek radiačního záření, což je důležité například při opakovaného snímkování pacientů s rakovinou plic, po jejich transplantaci nebo u vyšetření dětí. Nižší je i množství kontrastní látky podávané při vyšetřeních. Mimo to dokáže přístroj zobrazit věnčitě-koronární-srdeční tepny bez nutnosti invazivního katetrizačního vyšetření. Mnohem přesněji dokáže zobrazit také průtok krve mozkem, což se uplatňuje zejména při diagnostice akutních cévních mozkových příhod.

Loni bylo na pracovištích počítačové tomografie nemocnice vyšetřeno 10.725 dospělých pacientů a 105 dětí. Klienty Ústavu radiodiagnostického FNO jsou ambulantní i hospitalizovaní pacienti klinik i oddělení nemocnice a také pacienti, které na vyšetření poslali obvodní lékaři či ambulantní specialisté.

S novým přístrojem pořízeným z evropských peněz budou mít možnost se seznámit také studenti Lékařské fakulty Ostravské univerzity. První CT bylo na tomto pracovišti instalováno už v roce 1985 jako třetí přístroj tohoto typu v republice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?