Fakultní nemocnice se časem přestěhuje na Lochotín celá

6. 3. 2009 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Během deseti až patnácti let zmizí z Bor fakultní nemocnice. Zachován by měl zůstat pouze areál bývalé vojenské nemocnice, ostatní kliniky se přesunou na Lochotín. Díky tomu nabídne zdravotnické zařízení pacientům lepší péči, odpadnou zbytečné převozy a zjednoduší se komunikace a spolupráce mezi lékaři...


V současnosti se už staví v lochotínském areálu onkologické centrum zhruba za miliardu korun. Výstavba plzeňské onkologie je jedním z projektů, na něž chce ministerstvo zdravotnictví přispět penězi získanými prodejem státního majetku. Poslanecká sněmovna totiž odhlasovala zrušení Fondu národního majetku, zisk se odhaduje na tři miliardy korun. Novela už jen čeká na schválení Senátem a podpis prezidenta.

„Peníze na výstavbu získala nemocnice ze státního rozpočtu, vybavení přístroji a nábytkem bychom měli hradit ze svých prostředků. Protože ale 95 procent příjmů nemocnice tvoří finance ze zdravotních pojišťoven, hradíme z nich i to, co by se nemělo. Peníze od ministerstva by nám pomohly,“ říká ředitelka FN Plzeň Jaroslava Kunová.

Výstavba onkologického centra začala již vloni v listopadu, zima ale stavbě příliš nepřála. „Do konce letošního roku by měla být úplně hotová hrubá stavba a v červenci příštího roku bychom chtěli centrum otevřít,“ uvádí Kunová. Přestěhování onkologického a radioterapeutického oddělení z Fodermayerova pavilonu je už nutné. „Budova byla postavena v roce 1900 a nemůže už splňovat všechny požadované normy. Nevyhovuje ani její vzdálenost od ostatních spřízněných oborů. Pacienty přebíráme od kolegů, a když jsme vzdáleni tři kilometry, je to náročné,“ vysvětlil primář oddělení Jindřich Fínek.

Po dokončení onkologického centra by nemocnice ráda přestěhovala z Bor v první řadě urologii, která rovněž vyžaduje spolupráci s˙chirurgií a gynekologií. „Časem čeká stěhování i Infekční kliniku a Plicní (TRN) kliniku FN, vše ale záleží na financích,“ doplňuje Kunová.

vizualizace onkologického centra na: plzensky.denik.cz

Michaela Kunešová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?