Fakultní nemocnice v Plzni má rozpočet 7 mld., půlka jde na mzdy

6. 11. 2019 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice v Plzni (FN), největší zdravotnické zařízení jihozápadních Čech, bude mít letos poprvé obrat přes sedm miliard korun. Plánuje ho ve výši téměř 7,2 miliardy Kč, meziročně o téměř 400 milionů korun vyšší. Alarmující je, že stoupají mzdové náklady a náklady na specializovaná centra, což jsou dvě položky, na něž nemocnice dává nejvíce, řekl její ředitel Václav Šimánek.


"Náklady na mzdy se zvýšily meziročně o 350 milionů korun a dosahují téměř 50 procent z celého rozpočtu," uvedl. V minulých letech se pohybovaly mezi 35 až 38 procenty. Zbylý podíl připadá na provoz zdravotnického komplexu a opravy.

Dále rostou náklady na specializovaná centra, onkologická i neonkologická, a na léky s nimi související. Počet pacientů s některými, zejména onkologickými chorobami, obecně stoupá a dále se zvyšuje počet úspěšné léčených lidí. "Díky tomu, že 15 let léčíme úspěšně pacienty s nádory, tak přichází s druhým až třetím nádorovým onemocněním, které nemá s prvním vůbec nic společného," uvedl Šimánek. FN eviduje za rok 50.000 pacientů s nádory, které průběžně sleduje.

Ročně projde FN kolem jednoho milionu nemocných. "A bude jich pořád víc," uvedl ředitel. Pacienti podle něj zanedbávají prevenci. Například novým centrem atroskopické medicíny, které ještě nepracovalo naplno, loni prošlo 290 pacientů s operacemi velkých kloubů (kyčel, rameno a koleno). Díky tomu, že v centru přibyly operační kapacity a zkrátily se čekací doby, letos odoperovalo stejný počet za necelých devět měsíců.

FN byla za loňský rok v plusu 3,5 milionu korun, a to po všech zákonných odvodech a po vyplacení odměn, na nichž loni rozdělila 200 milionů Kč. "Letos se nám daří a k 1. září jsme byli v plusu 157 milionu," řekl Šimánek. Mimořádný hospodářský výsledek umožňuje platit odměny podle výkonnosti pracovišť; nemocnice je vyplácí třikrát ročně.

FN se stabilními 1700 lůžky a 4500 zaměstnanci, z nichž je 950 doktorů, očekává příští rok nárůst obratu o další stovky milionů korun. Bude to opět dáno zvýšením mezd a výkonů specializovaných center. "Je třeba také šetřit a myslet na budoucnost," uvedl ředitel. Náklady na specializovaná centra se meziročně navyšují o 16 procent a porostou dál.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?