Filipiová: Ochráním pacienty před krizí

9. 3. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová má hotový plán, kterým chce zachránit české zdravotnictví před dopady krize. Kvůli poklesu ekonomiky mají pojišťovny už teď méně peněz a hrozí opakování situace z roku 2005, kdy se déle čekalo na operace a pacienti měli problém dostat se k dražším lékům...


Ještě letos proto chce Filipiová napumpovat do zdravotnictví přes pět miliard korun. A příští rok dá pojišťovnám navíc 8,4 miliardy.

Protikrizový plán, který se HN podařilo získat, počítá s tím, že už od poloviny letošního roku zvýší stát platby za děti, studenty, důchodce a nezaměstnané o 2,6 miliardy korun. Zároveň s tím vezme pojišťovnám víc než miliardu, kterou měly utratit na svůj provoz, a pošle ji na zdravotní péči.

Do zdravotnictví dají skoro miliardu navíc také nejbohatší zaměstnanci. Stát totiž zruší stropy, nad které už se neplatí zdravotní pojištění.

Spolu s tím budou muset firmy mnohem podrobněji dokazovat pojišťovnám, že platí zdravotní pojištění opravdu za všechny. Díky tomu by měly vybrat pojišťovny o půl miliardy víc. Podobné kroky by měly zdravotnictví pomoci i v roce 2010.

Důvod, proč chce Filipiová dostat do zdravotnictví víc peněz, je jasný: zdravotním pojišťovnám bude letos i příští rok kvůli krizi chybět oproti plánu přes 10,5 miliardy korun. „Dochází k výraznému snížení růstu HDP, což se projevuje ve zvýšení počtu nezaměstnaných, snížením růstu platů i ve zhoršené platební morálce zaměstnavatelů. Z toho plyne radikálně nižší výběr pojistného,“ vysvětluje náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Díky 13,5 miliardy, které stát do zdravotnictví za dva roky nalije, by pacienti neměli poznat, že v Česku vůbec nějaká ekonomická krize existuje. „Chceme, aby pacienti dostávali stejně kvalitní péči jako dosud. Například centra superspecializované péče budou dál poskytovat veškerou nejdražší léčbu bez finančních omezení,“ dodává Šnajdr.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Petr Vašek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?