Financování mobilní hospicové péče? Zatím nejasné

16. 12. 2008 11:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Dlouhodobé dohady o financování mobilní hospicové péče zřejmě jen tak neskončí. Parlament sice schválil možnost financovat péči mobilních hospiců v České republice z veřejného zdravotního pojištění, dohoda mezi pojišťovnami a poskytovateli péče je ale ještě daleko. Diskuse se vede nad tím, co bude pojišťovna ochotna zaplatit i nad tak zvanou „potulnou praxí“...


Mobilní hospice si na úhrady ještě počkají

Dlouhodobé dohady o financování mobilní hospicové péče zřejmě jen tak neskončí. Parlament sice schválil možnost financovat péči mobilních hospiců v České republice z veřejného zdravotního pojištění, dohoda mezi pojišťovnami a poskytovateli péče je ale ještě daleko. Diskuse se vede nad tím, co bude pojišťovna ochotna zaplatit i nad tak zvanou „potulnou praxi“.

O úhradách mobilní hospicové péče jedná několik různých subjektů. Vedle zdravotních pojišťoven jsou to poskytovatelé hospicové a paliativní péče a ministerstvo zdravotnictví. Domluvit by se měly na tom, jak přesně bude úhrada této péče vypadat. V příštím roce by tedy měl začít pilotní projekt, který má za cíl vyzkoušet službu právě z pohledu pojišťovny a nastolit možnost financování mobilních hospiců tak, aby se tato péče mohla rozšířit. Jednotný názor ale zatím nepadl. Na poslední schůzce byly zástupcům pojišťoven předány materiály k prostudování. „Pojišťovny zatím naše návrhy neodmítly. Je ale otázka, jak se k tomu postaví, já osobně jsem navrhl, že by se projekt mohl spustit od prvního března,“ popsal průběh jednání pro Zdraví.Euro.cz viceprezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče Robert Huneš.

Co budou pojišťovny ochotné zaplatit?

Jednou z otázek, o které se debatuje, je samozřejmě to, co budou pojišťovny ochotny zaplatit. „Dalším problémem je otázka jak legislativně uchopit postavení pacienta ve vztahu k lékaři. Doposud je pacient v gesci svého praktického lékaře a lidově řečeno mu na něj nikdo nesmí sáhnout. Pokud by jiný lékař v domácím prostředí zasahoval u pacienta, tak by se jednalo o tzv. potulnou praxi, to je termín, který vyslovili sami zástupci pojišťoven, a bylo by to nelegální. Tedy není možné ‘krást‘ praktickému lékaři pacienta, pokud je doma a on za něj bere platbu, ale zároveň je potřeba zajistit péči v domácím prostředí i s lékaři, nejen se zdravotními sestřičkami,“ poukázal na další neshody Huneš. Zatím tedy není jasné, kdy budou pilotní projekty spuštěny, ale podle Huneše by měly trvat minimálně rok. Jedině tak lze získat relevantní čísla. „Pak by se to vyhodnotilo s tím, že se třeba spustí více pilotních projektů a zjistí se, který z nich je nejefektivnější a cenově nejpřijatelnější pro obě strany,“ dodal Huneš.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?