Fórum: Z redakční pošty…

8. 7. 2013 8:58
přidejte názor
Autor: Redakce

Profese zdravotní sestry




Profese zdravotní sestry i v ordinaci praktického lékaře je velice důležitá. Lidé se občas zdráhají své problémy naplno sdělit lékaři, a tak se někdy raději svěřují sestře, ptají se na příznaky a dopad konkrétních zdravotních problémů a chtějí znát výsledky svých vyšetření… Rozhodně každému věnuji pozornost! Snažím se každého se zájmem a bez zaujetí vyslechnout a poradit! Někteří pacienti nemají odvahu se lékaře zeptat, a proto jim vždy pomohu a usiluji o to, abych jejich onemocnění s projevy nastínila lékaři a pacient byl eventuálně odeslán na odborné vyšetření… Sestra je totiž prostředníkem mezi pacientem a lékařem. Každý den podává pacientům informace o jejich laboratorních výsledcích, neboť někteří z nich mají velké obavy!
Lidé mě žádají o radu, jak snížit cholesterol, vysoký tlak nebo cukr! Ptají se na to, jaká je jiná možnost než léčba medikamenty. Stálé více lidí trpí depresemi a poruchou spánku. Stává se, že někteří potřebují psychicky podpořit pouhým rozhovorem anebo tím, že je člověk jen vyslechne a projeví účast!
Mnoho věcí se již lidé dozvídají z médií. Pakliže mají pacienti dotaz, je nutné jej zodpovědět!
Je naprosto přirozené, že pacienti mají z nemocí strach. Stane se, že pacient vyjde z ordinace s plnou rukou žádanek a je bezradný a opětně klepe na sestru a chce radu, kam s tím má vlastně jít! Pak to vyžaduje trpělivost, shovívavost a empatii v rámci dalšího jednání a vysvětlování.
Stále častěji se v ordinaci setkáváme se sociálními problémy pacientů, které pak negativně ovlivňují jejich zdraví! Je známo, že například krevní tlak ovlivňuje mnoho faktorů, např. i stres! Dnešní doba je uspěchaná a už i mladí lidé trpí vysokým tlakem, neboť mají velké vypětí v zaměstnání, stravují se ve fastfoodech, kde převládají smažená nezdravá jídla, která zvyšují cholesterol i tlak!
Mezi civilizační choroby počítáme i diabetes mellitus, jenž kvůli nezdravému životnímu stylu postihuje čím dál více lidí v mladším věku!
Ordinace často navštěvují pacienti s problémy se spaním, a to jak mladí, tak i staří! Stále častěji vyhledávají lékaře lidé s psychickými problémy, ať už jsou vyvolány v souvislosti se zaměstnáním, anebo se situací v rodině.
Lidem se prodlužuje věk, ale zároveň přibývá lidí nemocných civilizačními chorobami… Je proto bezpodmínečně nutné pacienty edukovat a směrovat ke zdravému životnímu stylu, aby tím předešli civilizačním nemocem!
Ingrid Holoušová (i.holousova@seznam.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?