Hašek: Kraje sjednotí systém proplácení zdravotnických poplatků

13. 3. 2009 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraje budou proplácet lidem všechny zdravotnické poplatky - za ošetření u lékaře, položku na receptu, den pobytu v nemocnici i návštěvu pohotovosti. Na jednání v Telči na Jihlavsku se na tom dnes dohodli hejtmani, řekl dnes novinářům předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD)...


Praxe je dnes odlišná ve Zlínském a Moravskoslezském kraji. Zlínské hejtmanství neproplácí poplatky za léky, moravskoslezské platí jen třicetikorunové.

„Podle mých informací jsou zastupitelstva Zlínského i Moravskoslezského kraje připravena systém nastavit tak, aby odpovídal systému v celé ČR,“ řekl Hašek. Rozdílná naopak zůstane forma vracení poplatků. V Plzeňském kraji bude pokračovat složenková praxe, kdy lidé poplatek v nemocnici zaplatí a když o to požádají, kraj jim peníze pošle na účet či složenkou.

S hejtmany dnes o poplatcích jednal i ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Jeho lidé nyní prověřují, zda kraje odpouštěním poplatků nenakládají nezákonně s krajským majetkem. Závěry podle Langra budou za několik měsíců - do konce března chce mít ministr pohromadě všechny podklady, další měsíc až šest týdnů potrvá analýza, řekl dnes. „Kvalita naší práce je důležitější než rychlost,“ řekl Langer.

Ministerstvo si pro kontrolu vyžádalo podklady od krajů, z ministerstev financí a zdravotnictví a z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Když prý ministerská kontrola dospěje k závěru, že kraje porušily zákon, vyzve je, aby chyby odstranily. „Pokud ne, potom zákon předpokládá možnost rozhodnutí finálního a dává ho do rukou soudu,“ řekl Langer. Dodal, že jeho názor, že kraje poplatky odpouštět neměly, se nezměnil.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?