Heger: Epidemie otrav metanolem ustupuje, hospitalizovaných ubylo

25. 9. 2012 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie otrav metylalkoholem je podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) na ústupu, hospitalizovaných lidí s otravou zřetelně ubylo. V nemocnicích je podle něj 18 lidí s otravou, od počátku epidemie bylo potvrzeno 67 otrav.


Krizový štáb pracuje na vytvoření pravidel bezpečného uvolnění alkoholu do prodeje. Pokud vláda bude mít ve středu tyto podklady k dispozici, mohla by rozhodnout o částečném zmírnění prohibice. Heger to řekl novinářům.

„S troškou optimismu je možno čísla interpretovat jako začátek konce kulminace epidemie. Můžeme doufat, že další dny trend potvrdí,“ uvedl.

Za posledních 24 hodin nemocnice v ČR podle Hegera dalšího otráveného pacienta nepřijaly. Ostravská městská nemocnice ale dnes přijala s otravou metylalkoholem šedesátiletého muže, který je ve vážném stavu.

Dva dlouhodobě hospitalizovaní o víkendu otravě podlehli, z nich jeden až v pondělí ráno. Celkový počet úmrtí na otravu metanolem v ČR je 25.

Heger rovněž uvedl, že výsledky podrobného mapování policie a hygienické služby, kde byl závadný alkohol a v jakém balení, dostal premiér Petr Nečas. Budou podkladem pro rozhodování, který alkohol bude pokládán za zcela bezpečný, který bude nutno zkontrolovat, případně okolkovat, a který bude natolik rizikový, že bude nařízena jeho likvidace.

Režim pro uvolnění alkoholu nad 20 procent bude jednotný od skladů výrobců až po sklady maloobchodu a restaurací. V pracovní verzi se počítá s tím, že výrobci budou povinni zajistit, a to nejen u nového alkoholu, průkaz, že použitý líh byl bezvadný. Potvrdí to na rodném listu alkoholu.

Pokud ho nedodají a výrobek bude opatřen jen dokladem o nabití, bude moci obchodník vrátit zásoby do celního skladu. „Zátěž potom bude na výrobci, který by nebyl schopen doložit původ lihu, ze kterého nápoj vznikl,“ uvedl Heger k možnosti odškodnění.

Ministr ocenil péči nemocnic o oběti otrav. Zdůraznil, že stát má dostatečnou zásobu protijedu, stačí pro deset až 12 pacientů v kritickém stavu. Protijed dostaly nemocnice zdarma. Ministr počítá do budoucna s vytvořením jeho zásob zhruba pro pět pacientů.

Heger rovněž uvedl, že policie stíhá v souvislosti s metanolem 42 lidí, z nich 22 vazebně. Hasičský sbor vyšetřil za víkend 207 vzorků alkoholu, z toho bylo 14 pozitivních, koncentrace byly nižší než ve starších vzorcích. Celní správa za 48 hodin provedla 2800 kontrol. Na hranicích nebyl zachycen žádný dovážený či vyvážený alkohol. Celní správa vydala 23 milionů objednávek na tisk nových kolků.

Hygiena a obchodní inspekce provedly o víkendu kolem 1500 kontrol, porušení zákazu prodeje a nabízení alkoholu nad 20 procent bylo podle jejich zjištění jen ojedinělé.

Kvůli šíření jedovatého alkoholu platí v Česku už deset dní prohibice na tvrdý alkohol a čtvrtý den zákaz exportu lihovin z ČR. Dovoz lihovin z Česka zakázaly Polsko, Slovensko a Rusko.

Částečné zmírnění zákazu prodeje tvrdých lihovin plánuje vláda na středu 26. září, kdy začne platit vyhláška ministerstva financí ve Sbírce zákonů včetně nových kolků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?