Hegerova reforma postupuje

13. 7. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr Leoš Heger byl ve sněmovně opět úspěšný. Poslanci na včerejší schůzi podpořili vše, co jim předložil. Kromě tří zákonů tvořících druhou fázi reformy zdravotnictví prošly i dvě novely. Jednou z nich je i novela nedávno schváleného zákona o veřejném zdravotním pojištění.


Za způsob projednávání i obsah jednotlivých norem si koalice vysloužila ostrou kritiku opozice, odborů i občanských sdružení.

Stejně jako v předchozích případech, i včera koaliční poslanci překazili snahu opozice o zamítnutí vládních reforem. Schválili všech pět zákonů, které ministr zdravotnictví předložil. Nejostřejší kritiku opozice si vysloužil zastřešující zákon druhé fáze Hegerovy reformy o zdravotních službách.

Opozice: Je to chaos

Podle opozice jsou zákony chaotické, nesmyslně mění pojmy a uvedení mnorem do praxe může docházet i k zbytečnému plýtvání finančními prostředky. Největší kritika se snesla na zákon o zdravotních službách. Podle Davida Ratha je zákon z 99 procent dílem bývalého ministra Tomáše Julínka.

Zavádí prý duplicitně registry lékařů, které již nyní ze zákona provozuje Česká lékařská komora. Rathovi se nelíbí ani pokuty pro lékaře, které tento zákon stanovuje. Dávají prý pacientům možnost vylít si vztek na lékařích.

Bývalý ministr zdravotnictví se tak shoduje s prezidentem lékařské komory Milanem Kubem, který se nedávno k pokutám vyjádřil obdobně.

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění

Teprve za týden má Senát projednávat nedávno schválenou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění a už je na světě jeho novela, která byla jednou z včera úspěšně schválených předloh ministra Hegera.

V případě tohoto zákona se za týden očekává senátní veto, neboť opozice má v horní komoře převahu.

Zrychlený proces

Před druhým čtením se normami bude zabývat ještě Výbor pro zdravotnictví, podoba jednotlivých zákonů tedy zřejmě není definitivní.

Výbor bude mít na návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) na projednání předloh 40 dní místo obvyklých 60. Ve druhém a závěrečném čtení by je mohla sněmovna projednávat na schůzi, která je předběžně plánována na konec srpna a začátek září.

Odkazy:

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: http://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=72675

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?