Holandský řízek recept: dopřejte si šťavnatý pokrm z mletého masa a sýra. Dá se smažit i péct v troubě

09.07.2025
přidejte názor
Mísa s osmaženými holandskými řízky
Autor: Freepik.com/timolina

Jeho název může být matoucí, ale holandský řízek je čistě česká specialita. Připravuje se ze směsi tučného mletého masa, které se nechá odležet ve smetaně, a nastrouhaného sýra. Solí se a pepří jen trochu, takže ve finále je hodně jemný. Holandský řízek se většinou smaží na rozpáleném tuku, ale pokud chcete, můžete ho klidně upéct v troubě nebo horkovzdušné fritéze.

Křupavý trojobal, ve kterém se ukrývá šťavnaté maso zjemněné smetanou a pořádnou dávkou sýra. Holandský řízek se začal v tuzemské kuchyni objevovat po druhé světové válce, kdy byl vnímán spíše jako sváteční jídlo. Postupně se rozšířil do jídelen a restaurací. Můžete si ho zkusit připravit doma sami.

Co se dozvíte v článku
  1. Holandský řízek recept
  2. Holandský řízek není z Nizozemska
  3. Základem je kvalitní maso
  4. Dochucení holandského řízku
  5. Dá se holandský řízek připravit méně tučný?
  6. Holandský řízek recept: odlehčená verze v troubě

Stačí koupit kvalitní maso a namlít ho. Jen počítejte s tím, že pokud budete chtít připravit holandské řízky na sobotní oběd, s přípravou masa se musí začít už v pátek. Mleté maso by se totiž mělo nechat odležet v mléce či smetaně přes noc, aby nasáklo co nejvíce tekutiny.

Holandský řízek recept

80 minut
6 porcí

Ingredience

  • 600 g vepřového bůčku,
  • 250 g goudy nebo eidamu,
  • 150 ml smetany ke šlehání,
  • 2 vejce,
  • sůl,
  • pepř,
  • muškátový oříšek,
  • hladká mouka a strouhanka na obalování,
  • sádlo, přepuštěné máslo nebo řepkový olej na smažení.

Postup

  1. Vepřový bůček namelte v mlýnku na maso. Mleté maso zalijte smetanou, promíchejte a dejte směs uležet do chladničky minimálně na půl hodiny (lepší bude na několik hodin nebo klidně přes noc).
  2. Čerstvě namleté maso má schopnost nasáknout velké množství tekutiny, díky čemuž bude řízek krásně vláčný a šťavnatý. K odleželému masu zapracujte strouhaný sýr a jedno vejce. Směs osolte, opepřete, přidejte trochu muškátového oříšku a dobře promíchejte.
  3. Navlhčenýma rukama pak začněte tvarovat oválné řízky. Obalte je v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Rozpalte na pánvi tuk a řízky smažte po obou stranách dozlatova.
  4. Hotové holandské řízky podávejte s bramborovou kaší nebo vařeným bramborem. Často se přidává ještě kyselá okurka nebo zeleninová obloha.
Hodnocení
4.9 154x

Holandský řízek s kaší

Holandský řízek není z Nizozemska

Na první pohled to může být matoucí, protože když se řekne holandský řízek, většina lidí předpokládá, že recept na tento pokrm pochází z Nizozemska. Jedná se však o ryze českou pochoutku. Její název pouze odkazuje na to, že obsahuje původně holandské sýry goudu a eidam (v Holandsku edam). O tom, kde a kdo poprvé připravil holandský řízek, bohužel žádné přesné záznamy nemáme.

V tuzemské kuchyni se nicméně začal pravidelně objevovat až po druhé světové válce. Do směsi na holandské řízky se ale zpočátku dávaly i jiné suroviny, které vás možná překvapí. Konkrétně šlo o sardelky a ančovičky, které se k nám dovážely z Holandska. Postupně byly nahrazeny holandskými sýry, které jsou dnes alfou a omegou holandského řízku.

Základem je kvalitní maso

Na rozdíl třeba od karbanátků se holandský řízek nijak výrazně nedochucuje kořením ani bylinkami. Je podstatně jemnější a šťavnatější. Do výsledné chuti se nejvíce promítá to, z jakého masa je připraven. Tradičně se používá mleté vepřové, které je tučné a chutné.

Úplně nejlepší holandský řízek připravíte z čerstvě namletého vepřového bůčku, jako uvádíme v receptu výše. Dnes už sice není úplně běžné, že má každá domácnost svůj vlastní mlýnek na maso, ale můžete si nechat umlít bůček v řeznictví.

Pokud si koupíte již předem namleté maso, ujistěte se, že kupujete opravdu jen čisté maso s minimálním obsahem soli. Vyhněte se polotovarům, které obsahují konzervanty, barviva, vodu a různá dochucovadla. Čím méně ingrediencí, tím lépe.

Čevabčiči recept: Masová pochoutka, která je neodmyslitelně spojena s balkánskou kuchyní. Zkuste si ho připravit se smetanou a pita chlebem
Přečtěte si také:

Čevabčiči recept: Masová pochoutka, která je neodmyslitelně spojena s balkánskou kuchyní. Zkuste si ho připravit se smetanou a pita chlebem

Dochucení holandského řízku

Lidé si někdy pletou holandský řízek s karbanátky, ale jsou mezi nimi zásadní rozdíly. V receptu na holandský řízek totiž nikdy nenajdete majoránku, česnek, cibuli a další aromatické bylinky. Občas se ale můžete setkat s tím, že někdo do směsi na holandské řízky dává čerstvou petrželku a pažitku.

Maso by se mělo správně jen osolit a lehce opepřit. Případně ho můžete ještě ozvláštnit trochou muškátového oříšku. Podstatou pokrmu je ale plná a jemná chuť kvalitního mletého masa. V receptu se navíc nešetří s tučným strouhaným sýrem, který je sám o sobě opravdu lahodný.

Dá se holandský řízek připravit méně tučný?

Pokud chcete trochu zdravější a odlehčenější variantu, můžete zkusit místo bůčku hovězí mleté maso, případně mleté krůtí. Ani v tomto případě se ale nevyhnete použití smetany. Bez ní by méně tučné maso nedrželo pohromadě.

Pokud nechcete používat šlehačku, nahraďte ji alespoň mlékem. Ušetřit tuk můžete i tím, že použijete místo mleté goudy eidam. Zatímco gouda standardně obsahuje 48 % tuku v sušině, eidam má v sušině často jen 30 % tuku.

Spoustu kalorií a tuku se do holandského řízku dostává i kvůli způsobu přípravy. Díky smažení sice získá křupavý kabátek zlatavé barvy, ale rozhodně to není nic zdravého. Pokud chcete, můžete řízky v trojobalu klidně upéct v troubě nebo horkovzdušné fritéze. Před pečením ale jednotlivé řízky alespoň potřete tenkou vrstvičkou sádla nebo přepuštěného másla.

S čím holandský řízek nejčastěji podáváte?

Holandský řízek recept: odlehčená verze v troubě

50 minut
6 porcí

Ingredience

  • 600 g mletého krůtího masa,
  • 250 g eidamu,
  • 150 ml mléka,
  • 2 vejce,
  • sůl,
  • pepř,
  • muškátový oříšek,
  • hladká mouka a celozrnná strouhanka na obalování,
  • přepuštěné máslo na potření.

Postup

  1. Zalijte krůtí maso mlékem a odložte ho do chladničky přes noc. Druhý den smíchejte maso s nastrouhaným eidamem, přidejte k němu jedno vajíčko, osolte ho, opepřete a dochuťte špetkou muškátového oříšku. Směs důkladně promíchejte.
  2. Z masové směsi začněte tvarovat oválné řízečky. Ty pak následně obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku a celozrnné strouhance. Rozložte řízky na plech vyložený pečicím papírem, potřete je tenkou vrstvičkou přepuštěného másla a vložte do rozehřáté trouby.
  3. Pečte při teplotě 180 °C po dobu asi 20 minut. Na posledních 5 minut můžete zapnout funkci grilu, aby se strouhanka opekla hezky do křupava. Podávejte s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.
Hodnocení
4.6 69x

Zdroje: ceskatelevize.cz, vseokoreni.cz, olomouc.rozhlas.cz, dtest.cz

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek