Hospice by měly příští rok získat více peněz za péči

15. 12. 2008 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Péče o nevyléčitelně nemocné a umírající lidi v hospicích by měla být příští rok lépe ohodnocena. Vyplývá to ze změn úhradové vyhlášky, na nichž se domluvilo ministerstvo zdravotnictví s Asociací poskytovatelů hospicové paliativní péče...


(APHPP). Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt ČTK řekl, že jde přibližně o sedmiprocentní nárůst peněz oproti loňsku.

O změnách úhrad za paliativní (bolest tišící) péči zástupci hospiců mluvili s ministerstvem od začátku prosince. Všimli si totiž toho, že v nové úhradové vyhlášce klesla hodnota jednoho bodu z 1,03 na 0,80 koruny. Přestože zároveň byly navýšeny body za takzvaný lůžkoden v hospici zhruba z 800 na 1000 bodů, celkově to znamenalo snížení peněz asi o pět procent.

Podle viceprezidenta asociace Roberta Huneše se dá velmi zhruba přepočítat, že navýšení úhrady za bod z 0,80 na 0,90 koruny znamená deset milionů korun navíc pro všechny hospice. „Není to nijak dramatická částka, ale milion pro každý hospic by znamenal dramatické zlepšení péče, mohli bychom přidat zaměstnancům, lékařům a sestřičkám a umožnilo by nám to lepší přístrojové vybavení,“ řekl ČTK Huneš.

Hospiců je v Česku nedostatek. Celkem je jich 13, rozestavěný je v Chrudimi, připravují se další v Liberci a v Chebu. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by na 100.000 obyvatel mělo připadat alespoň pět hospiců. Pro celou ČR by bylo potřeba přinejmenším 515 lůžek. K dispozici je k dnešnímu dni 325 lůžek. Z veřejného zdravotního pojištění se hradí 289 lůžek.

Paliativní péči nevyléčitelně nemocným poskytují také takzvané mobilní hospice. Nově jsou definované zákonem, pojišťovny nicméně jejich péči údajně prozatím nehradí tak, jak by bylo potřeba. Právě o mobilních hospicích ještě asociace vede další jednání s ministerstvem a pojišťovnami.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?