Hospodaření většiny středočeských krajských nemocnic je ztrátové

1. 10. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření čtyř ze všech pěti středočeských krajských nemocnic skončilo v loňském roce v červených číslech. Nejhůře dopadla kladenská nemocnice, která vykázala ztrátu 87,7 milionu korun.


Jediným ziskovým zařízením je kolínská nemocnice, která loni dosáhla kladného hospodářského výsledku téměř 20 milionů korun. ČTK to sdělila mluvčí kraje Nicole Mertinová.

Příbramská nemocnice měla loni ztrátu 45,8 milionu korun, mladoboleslavská 33,8 milionu a benešovská 15,4 milionu Kč. Podle hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) je hospodaření nemocnic ovlivněno tím, že v minulých letech investovaly do rekonstrukcí a vybavení a nyní musí tyto nákladné investice splácet.

„Představenstva všech akciových společností proto v letošním roce vyvíjejí maximální úsilí a iniciativu v jednání se zdravotními pojišťovnami, které jsou hlavním zdrojem jejich příjmů. Ve spolupráci s jednotlivými primariáty se nemocnice snaží o zachování stávajícího rozsahu poskytované zdravotní péče a o nenavyšování stávajících nákladů,“ uvedl hejtman.

Krajská radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM) poukázala na to, že zařízení hospodaří v podmínkách nastavených vládou a pojišťovnami. Tvrdí, že nemocnice kvůli špatně nastavené úhradové vyhlášce vykazují propad 12,5 milionu korun měsíčně a zvýšení sazby DPH o jeden procentní bod jim způsobuje ztrátu 40 až 60 milionů korun ročně. Ministerstvo zdravotnictví ale už oznámilo, že pracuje na nové úhradové vyhlášce pro příští rok, která nemocnicím platby zvýší.

Zařízení se podle Fialové snaží ušetřit tím, že vypisují nová výběrová řízení na úklid a dodavatele energií. V letošním roce se však zatím daří udržet v černých číslech opět pouze hospodářský výsledek v kolínské nemocnici. Ke konci srpna činil 8,1 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?