Češi mají houbaření v krvi. Tato záliba vznikla už ve středověku, kdy houby představovaly významnou složku stravy zdejšího obyvatelstva. Jednalo se o výživný a snadno dostupný zdroj potravy zejména na venkově. V průběhu 19. a 20. století se houbová omáčka dostala i na stoly měšťanů. Kromě lesa začalo být možné si houby obstarat také na trzích, díky čemuž se staly ještě dosažitelnější surovinou.
Co se dozvíte v článku
Houbová omáčka recept
Recept na houbovou omáčku je jednoduchý a s přehledem ho zvládnou i začátečníci. Pokud si hlavní chod nedokážete představit bez kusu masa, je možné k omáčce přidělat jakékoliv, které máte rádi. Nejčastěji se ovšem kombinuje s hovězím.
Ingredience
- 300 g hub,
- 1 větší cibule,
- 40 g másla a 1 lžíce oleje,
- 150 ml smetany na vaření,
- 500 až 600 ml mléka,
- 2 lžíce hladké mouky,
- 1 lžíce zakysané smetany,
- 1 bobkový list,
- ½ lžičky drceného kmínu,
- špetka soli a pepře,
- šťáva z 1 citronu,
- hrst nasekané petrželky.
Postup
- Nejdříve si nakrájíme cibuli nadrobno a na másle s olejem ji opékáme, dokud nezesklovatí.
- Poté k ní přisypeme houby a krátce je orestujeme. Houby osolíme a dochutíme kmínem.
- Na řadu nyní přijde bobkový list. Houby podlijeme trochou mléka a dusíme zhruba 10 až 15 minut.
- Zatím si přichystáme jíšku. Na pánvi necháme rozpustit zbylou půlku másla a do něj vmícháme mouku.
- Zchladlou jíšku přimícháme do omáčky, postupně přiléváme mléko, až dosáhneme požadované konzistence. Omáčku necháme vařit dalších 10 minut.
- Ke konci vaření do omáčky přimícháme smetanu. Přidáme také zakysanou smetanu, kterou předtím rozmícháme s trochou horké omáčky (zabrání se tak jejímu sražení).
- Omáčku zbývá dochutit solí, pepřem a zakápnout citronovou šťávou. Nezapomeňte vyndat bobkový list.
- Houbovou omáčku servírujeme s houskovým knedlíkem, čerstvým pečivem, těstovinami nebo třeba vařenými bramborami. Na talíři ji ještě dozdobíme petrželkou.

Houbová omáčka recept: zdravější verze
Tato houbová omáčka je rychlá na přípravu a může posloužit jako lehká večeře. Kdo by neměl po ruce čerstvé ani sušené houby, může zvolit žampiony. Kdybyste chtěli pokrm obohatit o více bílkovin, podávejte ho třeba s proteinovými těstovinami.
Ingredience
- 400 g hub,
- 1 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 1 lžíce olivového oleje a 10 g ghee,
- 150 ml 10–12% smetany (příp. ovesné nebo mandlové),
- 150 ml zeleninového vývaru (popř. vody),
- 1 lžička sušeného tymiánu,
- 1 lžička sušené majoránky,
- špetka soli a pepře,
- hrst čerstvé petrželky,
- pár kapek citronu.
Postup
- Začneme tím, že cibuli nakrájíme nadrobno. Na olivovém oleji s trochou ghee ji pak necháme zesklovatět. Přidáme k ní nasekaný česnek a restujeme, dokud se nerozvoní.
- Na cibuli s česnekem přijdou nakrájené houby. Směs osolíme, opepříme a dodáme tymián s majoránkou. Vše opékáme cca 5 až 7 minut, dokud houby nezačnou pouštět šťávu a opékat se.
- Dále je zalijeme vývarem a necháme 5 minut zredukovat. Poté přilijeme smetanu a krátce vše povaříme, dokud omáčka nezhoustne.
- Na závěr se omáčka dosolí a opepří podle chuti, zakápne citronovou šťávou a vmíchá se do ní petrželka. Jako příloha se hodí celozrnné těstoviny.
Zdravotní přínos hub
Houby se vyznačují nízkým obsahem kalorií a tuku, zato množstvím vitamínů, minerálů a antioxidantů. Je známo, že z vitamínů v nich převažuje vitamín D, který podporuje vstřebávání vápníku, zdraví kostí a imunitu. Tu mimo něj posiluje i obsažený selen a vitamín B6, který přispívá k tvorbě červených krvinek.
Není jediným zástupcem vitamínů skupiny B, který se v houbách vyskytuje, najdeme v nich dále vitamín B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 a B9 (kyselina listová). Z minerálů se v houbách nachází draslík redukující neblahý vliv sodíku na tělo. Draslík zároveň zmírňuje napětí v cévách a může se tím podílet na snížení krevního tlaku. Mimoto lze houbami předcházet vzniku rakoviny či neurodegenerativních chorob, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Houbová omáčka: výběr a zpracování hub
Houbovka patří v Česku mezi oblíbené omáčky. Její základ tvoří houby. Pokud nemáte čerstvé, vystačíte si i se sušenými nebo zavařenými houbami. Sušené houby je však vhodné před použitím namočit do mléka či vody, zavařené zase propláchnout. Obvykle se houbovka podává s houskovým knedlíkem, případně těstovinami, vařenými brambory či chlebem, a občas se obohacuje o hovězí maso nebo vařené vajíčko.
Nedají na ni dopustit rovněž v jiných zemích, a to například v Německu nebo Francii. Pro houbovou omáčku připravenou Francouzi je typické, že sestává ze smetany a bílého vína nebo brandy. V lásce ji měl mít také bývalý prezident Spojených států amerických Dwight D. Eisenhower.
Do houbové omáčky se hodí nejvíce hřiby, jelikož si i po delší době vaření dokáží uchovat svou strukturu a oproti jiným druhům hub jsou pevnější. Kromě nich lze dále upotřebit kozáky, lišky, babky, žampiony nebo třeba klouzky či václavky. Často se zároveň dělává bílá houbová omáčka se smetanou, smetana činí omáčku jemnější.
Tipy na přípravu houbové omáčky
Na následné zpracování hub je nejlepší myslet už v lese. Pokud ihned po nálezu houby zbavíte nečistot a ukrojíte konec jejich nožiček, nečeká vás pak doma již tolik práce. Zároveň byste houby měli do košíku klást kloboučky nahoru, aby nečistoty nenapadaly zpátky na klobouk.
Jestliže houbovou omáčku uvaříte z kvalitních surovin a budete si hlídat množství použitého tuku, může jít o vcelku zdravý pokrm. Kdo si přeje omáčku trochu odlehčit, může místo smetany použít mléko. Komu mléčné výrobky nedělají dobře, tomu může jako náhrada za smetanu posloužit směs mletých mandlí a vody. Získáte tak krémovou omáčku, na které si mohou pochutnat i vegani.
Pokud jste si zakoupili konzervované houby, je třeba věnovat pozornost jejich složení, konzervované houby v nálevu totiž mohou skrývat množství sodíku. Houbami se ostatně často nahrazuje maso, protože se v nich nachází nezanedbatelné množství bílkovin.
Zdroje: cokveceri.cz, theculturecook.com, kids.kiddle.co, kaloricketabulky.cz, webmd.com, mayoclinichealthsystem.org, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, health.clevelandclinic.org