Hurá na běžky!

15. 2. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Do nového roku jste si asi dali mnoho předsevzetí. Třeba jedním z nich je, že některý víkend nebudete doma a vyrazíte si na běžky do hor. Dopřejte si pohodovou zimní dovolenou na horách! Poradíme vám, jak si ji užít v klidu a ve zdraví.


běžky

Vyhněte se všudypřítomným davům, nákupům, uklízení, vaření, praní… a prožijte opravdu klidné a pohodové víkendové chvilky na horách! Dopřejte si víkendy s lyžováním, sáňkováním, pěšími výlety a dokonce výlety v koňském sedle zimní přírodou. Ale pozor! Zatímco donedávna byly nejnebezpečnější hlavně motoristické sporty, nyní je v tomto smutném prvenství pomalu dohání další. A zvyšující se počet vážných zranění zaznamenalo i lyžování. Zvláště vypravíte-li se na hory i se svými dětmi, buďte ostražití. Abyste si mohli svoji zimní dovolenou opravdu všestranně užít, je na mnoha místech našich hor k dispozici také Centrum volného času s mnoha nadstandardními službami: hlídání dětí či odpolední programy pro ně – návštěva kina či loutkového divadelního představení.

Darujte (si) relaxaci

Pobyt na horách přináší svoje neopakovatelné kouzlo a atmosféru. Máte-li pár dní čas, není důvod se tam nevydat. Může se rovněž stát, že právě hledáte nějaký vhodný dárek pro rodinné příslušníky či kamarády: máme pro vás tip! Darujte jim jako dárek víkendový relaxační nebo romantický pobyt na horách. Mnoho hotelů nabízí i atraktivní speciální cenu: 1–2 děti do 10 let mají ubytování spolu s rodiči zdarma. A jak takový víkendový pobyt vypadá? Jedná se o dvě noci v hezkém apartmá s vlastní koupelnou, televizí, kuchyňkou, bohatou snídaní formou švédského stolu s koutkem zdravé výživy s možností servisu na pokoj. K tomu máte i vstup do relaxačního centra (sauna, vířivka, bylinková parní lázeň, odpočívárna v zimní zahradě), neomezené využití profi-fitness a venkovního solárně vyhřívaného bazénu. Můžete však darovat například oblíbený romantický víkend na běžkách, který zahrnuje mimo jiné i koupel pro dva ve vířivce se sklenkou šampaňského nebo snídani servírovanou po ránu přímo do postele.

Hurá na běžky!

Po ubytování a romantickém posezení u páteční večeře s výhledem do zasněžené přírody, přichází čas na naplánování běžkařské trasy. Avšak jako by si svatý Petr s běžkaři jen tak pohrával, vždy se oteplí a sníh mizí téměř úplně. Běžecké vázání, vosky na lyže, potřeby pro běžecké lyžování, běžecké boty, lyže, běžkařské vázání, hole a vosky – všechno připraveno. Tak to by v tom byl ale čert, aby se to v posledním okamžiku neobrátilo k lepšímu!
Sobotního rána se probudíte do zasněžené přírody – a hurá do stopy! Zatímco naši prarodiče neměli s výběrem lyží na běžky žádné problémy, protože byl jen jeden druh, dnes máme běžecké lyže kombi, klasik, skate, country nebo turistické lyže. O sportovní výživě ve formě energetických tablet, nápojů a tyčinek si mohli nechat jen zdát. A to se již podrobněji nezmiňuji ani o vysoce energetických gelech s obsahem větvených aminokyselin BCAA, sacharidů a vitaminů. Do běžeckého oblečení patří teplé prošívané bundy, některé dokonce s odepínacími rukávy. Nesmějí chybět ani klasické dlouhé a krátké elastické kalhoty a teplý nátělník. Zapomenout nesmíte rovněž na sportovní ochranné brýle, oblíbené jsou i sportovní hodinky – sporttestery. V tašce by neměla chybět ani sportovní kosmetika: masážní, na holení, na rty a pro sport.

V bílé stopě

Jedním z nejnavštěvovanějších míst v zimě je Šumava. Domovské středisko nejlepší české běžkyně Kateřiny Neumannové je známé především jako centrum závodního a kondičního běhu na lyžích. Bruslařské i klasické tratě jsou zde poměrně náročné. Areál ChuráňovZadov leží v nadmořské výšce kolem 1100 metrů a nabízí jedno z nejlepších běžeckých lyžování v Čechách – s návazností na upravované trasy v celém Národním parku Šumava. Pravidelně upravované běžkařské trasy zde dosahují délky až osmdesát kilometrů a vedou ze Zadova směrem na Zlatou studnu, Horskou Kvildu, Prameny Vltavy, Černou horu, Březník, Modravu, Filipovu Huť, ale i na Zhůří a Nové Hutě. Trasy jsou vhodné pro lyžaře-turisty i běžkaře se sportovními ambicemi jakékoli výkonnosti.
Oblast šumavských plání ohraničená linií Churáňov–Zhúří–Filipova Huť–Bučina– Kvilda–Nové Hutě je totiž vhodně položena ve výšce zhruba tisíc metrů nad mořem, a zajišťuje tedy dost sněhu. Na pravidelně udržovaných dvouproudých běžeckých dálnicích můžete na lyžích urazit stovky kilometrů, a přitom nenarazíte na žádný vyloženě strmý sjezd nebo příkré stoupání. Navíc vás před mrazivým větrem ochrání les a na každých pár kilometrech narazíte na desítky penzionů, hospod a chat. Jediná srovnatelná česká běžkařská oblast jsou Jizerské hory.

Parametry hlavních běžeckých tras: Zadov–Zlatá studna: 3 kilometry, Zlatá studna–Zhúří: 6 kilometrů, Zlatá studna–Horská Kvilda: 4 kilometry a Horská Kvilda–Zhúří: 4 kilometry.
Místní skibusy pendlují mezi Zadovem a Churáňovem, další skibusy přijíždějí z Písku. Na Zadov se lze dostat i běžnou autobusovou dopravou. Osobní auta mohou přijet přes Písek, ale po větších chumelenicích lze očekávat kalamity a neposypané silnice. Bez řetězů to tedy raději nezkoušejte.
Dobrá rada: Do stopy patří spíše sportovněji laděné běžky než vyloženě turistické modely. Stopy jsou upravené pro klasiku i bruslení. Závodní okruhy jsou obtížné. Zbytek tras je vhodný pro nejširší veřejnost.
Den končí a vy se prochladlí vracíte zpět do hotelu. Zahřeje vás grog či punč, náladu vám zlepší pravá šumavská bramboračka s šumavskou topinkou. A pak usnete zcela bezpečně bez uspávacích prášků!

Na běžkách i za město

Nemáte čas nebo peníze odjet na hory? Nezapomeňte, že i v zimě je nedaleko od posledních domů města zajímavý svět, který stojí za to projet, vidět a ještě přitom něco udělat pro své tělo a rozhodně i ducha. Třeba konečně letos napadlo dost sněhu na to, aby bylo možné vyrazit bez rizika pro běžce i běžky do blízkého okolí města. Takže běžky rychle připravte – a hurá za město! Na běžkách si můžete zajezdit po spleti lesních cest s množstvím projetých stop, kde se dá snadno a rychle zapomenout, že jste jen pár kilometrů od města. Zasněžená krása, kam se člověk podívá…

Tipy na běžky:

Český a Slavkovský les – Krušné hory – Krkonoše – Jizerské a Lužické hory – Orlické hory – Jeseníky – Beskydy a J avorníky - Bílé Karpaty – Posázaví – Povltaví – Polabí – Český kras a K řivoklátsko – Český ráj – České středohoří – Ralsko – Českosaské Švýcarsko – Plzeňsko – jižní Čechy – Vysočina – Telčsko – Podyjí – Brno – Ostrava. Za hranicemi: Vysoké Tatry – centrální Alpy – východní Alpy – Dolomity a J ulské Alpy – Francouzské Alpy -zimní střediska v Itálii a Slovinsku.


O autorovi: Připravila: Eva Maraulasová

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?