Indičtí lékaři se vracejí do vlasti

18. 6. 2014 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Stejně jako mnozí indičtí lékaři emigroval Paul Raméš v 90. letech do Británie, aby tam získal dobré vzdělání a zajistil si slušný příjem. Dnes tento chirurg stále operuje pacienty ze Západu, ale ve svém rodném městě Čennaj na jihovýchodě Indie, píše agentura AFP.


„Když jsem se vracel, byly návraty lékařů do vlasti výjimečné. Dnes se to stalo pravidlem,“ říká šestačtyřicetiletý kardiochirurg v nemocnici Apollo, kde právě provedl srdeční transplantaci u jedné Američanky.

V Čennaj, metropoli medicíny v Indii, se hovoří o návratu mozků. Indičtí lékaři se vracejí ze Spojených států nebo z Evropy, aby využili vzestupu turistiky za zdravím, která tu vzkvétá.

Přestože počet indických lékařů, kteří emigrovali do zahraničí, zůstává vysoký, řetězec nemocnic Apollo, které jsou v celé zemi, dostává ročně 300 žádostí o přijetí od Indů, kteří pracují v Británii a nyní se chtějí vrátit do vlasti, kde je dnes životní úroveň a lékařská technologie mnohem lepší než kdysi.

Jejich touhu po návratu osvětlují i nižší mzdy než dříve v Británii a zpřísněné předpisy ve Spojených státech.

„Tendence se obrací,“ prohlašuje M. Balasubramanian, prezident Indické lékařské asociace pro stát Tamilnádu. „Vzniká zde stále více zdravotnických zařízení, zvláště ve městě Čennaj. Lékaři dnes mají příležitost provozovat praxi ve vlasti a získávat pacienty ze zahraničí,“ dodává.

K. P. Kosygan právě provedl dvojitou operaci kolena u staršího pacienta z Keni. Tento ortoped, který se v roce 2011 vrátil z Británie, připomíná, že návraty lékařů do Indie se staly pravidelným jevem.

„Když jsem Indii opouštěl, byl tu málo ortopedických pracovišť a chirurgů, kteří by nás mohli vychovávat. Dnes indičtí lékaři chtějí sdílet zkušenosti, které ve světě získali,“ říká. Vracejí se však také proto, aby se postarali o své stárnoucí rodiče, neboť v Indii jsou rodinné svazky na prvním místě.

Po svém návratu chirurg operuje pacienty prakticky z celého světa, které do Indie lákají nižší ceny.

Podle americké společnosti Patients Beyond Borders může být cena některých zákroků v Indii až o 90 procent levnější než ve Spojených státech. Většina pacientů přichází z Blízkého východu, z Afriky a z Asie. Rovněž ve Spojených státech se jezdí za operacemi do Indie, uvádí generální ředitel společnosti Josef Woodman. U srdeční operace lze ušetřit 50.000 až 70.000 dolarů (jeden milion až 1,4 milionu Kč), zdůrazňuje.

Klinika Apollo zřídila pro „mezinárodní pacienty“ zvláštní centrum, kde jsou hodiny uzpůsobeny času ve světě, od New Yorku po Tokio. Každoročně se tu vystřídá na 70.000 cizinců, pro něž tu jsou rovněž připraveni tlumočníci.

„Zahraniční pacienti poznali četné indické lékaře v západních zemích a nyní zjišťují, že se tito lékaři vrátili do Indie. To je naplňuje důvěrou,“ říká Anto Sahajaradž, který se v roce 2012 vrátil z Nového Zélandu pracovat v Frontier Lifeline Hospital v Čennaj.

Tento expert na dětskou kardiochirurgii právě dokončil operaci měsíčního kojence z Bahrajnu.
Zatímco však cizinci přijíždějí do Indie za lékaři vystudovanými v zahraničí, většina Indů nemá prostředky na to, aby si mohla takovou péči dovolit. Indický zdravotní systém funguje na dvě rychlosti: ten státní nemá dost prostředků a soukromý je pro většinu Indů, kteří nemají zdravotní pojištění, nedostupný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?