MNICHOV - Protiřečí to dosavadním poznatkům, podle nichž jen polovinu případů infarktu lze přičítat známým rizikům.
Vědci, kteří studii vypracovali, sledovali 29.000 lidí z 52 zemí. Ze studie vyplývá, že za dvě třetiny všech infarktů odpovídají pouze dva faktory, a sice nenormální poměr mezi hladinou takzvaného dobrého a špatného cholesterolu a kouření. Dalšími riziky jsou vysoký krevní tlak, cukrovka, obezita, stres, nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny a nedostatek pohybu.
Pitím malého množství alkoholu se riziko může o něco snížit. „Vyšlo najevo, že infarkt je z devadesáti procent předvídatelný… To je dobrá zpráva. Znamená, že je s tím možno něco činit,“ řekl na setkání kardiologů profesor Salim Yusuf z univerzity McMaster v kanadském Ontariu. „Účinek rizikových faktorů je týž ve všech etnických skupinách a ve všech regionech,“ podotkl.
Studie také tvrdí, že u kuřáků je riziko trojnásobně vyšší než u nekuřáků a že nekuřáci, kteří jedí pravidelně ovoce a zeleninu, třikrát týdně cvičí a pijí malé množství alkoholických nápojů, snižují riziko o 80 procent.
ČTK