Jablonecká nemocnice bude mít nové CT, vyšetření bude šetrnější

16. 3. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Městská nemocnice v Jablonci bude mít od dubna nový počítačový tomograf (CT). Vyšetření pacientů bude rychlejší a šetrnější, než umožňoval devět let starý přístroj, který nahradí. Za demontáž starého CT a koupi nového s osmiletou zárukou zaplatí nemocnice 38,4 milionu korun.


ČTK to řekla mluvčí nemocnice Petra Hybnerová.

„Jde o nejvyšší přístrojovou investici v letošním roce,“ uvedla mluvčí.

Za rok v nemocnici na tomografu provedou 7000 až 7500 vyšetření. „Provádíme veškeré spektrum CT vyšetření, včetně těch nejnáročnějších, jako jsou vyšetření srdce, virtuální kolonoskopie, veškeré cévní angiografie a perfuzní vyšetření mozku,“ uvedl primář radiodiagnostického oddělení Jaromír Frydrych. Mezi nejčastější standardní vyšetření patří CT mozku po úrazu nebo mrtvici a vyšetření břicha a hrudníku k detekci nádorového nebo zánětlivé onemocnění, dodal.

Nové CT bude podle něj výrazně rychlejší díky širšímu detektoru a rychlejší rotaci rentgenky. „Výsledkem bude násobně rychlejší skenování, bude záležet na dané vyšetřované oblasti. Toto zrychlení najde uplatnění především při vyšetření srdce, kterému se na našem pracovišti již dlouhodobě věnujeme,“ uvedl Frydrych.

Za důležitější považuje, že při vyšetření budou moci používat daleko nižší dávku záření. „Umožňuje to nástup zcela nového výkonného hardware a software vybavení, vlastně takového rekonstrukčního superpočítače, který z CT obrazu odstraní šum a zlepší měkkotkáňový kontrast,“ řekl. „Výslednou dávku záření lze proto snížit o desítky procent při zachování stávající kvality zobrazení,“ dodal.

Zprovoznění nového CT plánuje nemocnice na začátek dubna, uvedla mluvčí. Nemocnice nyní vyšetření na počítačovém tomografu neprovádí, protože starý již demontovala a jiný nemá. „O odstávce jsme informovali ostatní zdravotnická zařízení, záchranku, obvodní a další lékaře. Zastupujícím pracovištěm je Krajská nemocnice Liberec,“ uvedla Hybnerová.

Jablonecká nemocnice je počtem lůžek třetí největší v kraji. Disponuje 310 akutními lůžky, 67 lůžky následné péče a zaměstnává téměř 760 lidí. Loni v nemocnici provedli lékaři 6777 operací a hospitalizováno tam bylo 15.503 pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?