Jak si vybrat lékárnu

20. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Praze je 265 lékáren. Protože neexistuje norma, která by stanovovala, co všechno má a nemá lékárna nabízet, je jejich úroveň rozdílná. I když se tento počet pro milionové město může zdát malý, Praha by potřebovala víc lékáren střední velikosti, které zaměstnávají minimálně šest odborníků...


Lékárnu nejčastěji navštěvujeme, když potřebujeme vyzvednou lék na recept. Podle slov magistry Christiny Bermanové, předsedkyně pražského sdružení lékárníků České lékárnické komory a majitelky lékárny na Národní třídě, až dvě třetiny zákazníků si k nim přijde vyzvednou léky na recept, ostatní chtějí buď volně prodejné léky nebo léčiva.

Magistr není pouze prodavač

Závisí to samozřejmě na typu lékárny: v lékárně na poliklinice jsou spíš léky na recept. Jde-li však o lékárnu v centru nebo v blízkosti obchodních středisek, zvyšuji se požadavky na parafarmaceutika - vitaminy, minerály, léčivé čaje, kosmetiku.

„Magistr je odborně vzdělaný vysokoškolák, který vám nejenom vydá vámi požadovaný lék, ale také poradí,“ říká magistra Bermanová. „Nebojte se proto obracet na pracovníky lékáren i s dotazy týkající se léků i nemoci. Hlavním posláním magistra je podat vyčerpávající informace o léku, samozřejmě, pokud si to pacient přeje.“

Od acylpyrinu až po kosmetiku

V poslední době mnoho lékáren rozšířilo svoji nabídku. Nenabízí pouze léky, ale i další doplňky, které se však týkají zdraví. Na všechna léčiva musí být registrace Státního ústavu pro kontrolu léčiv, některá parafarmaceutíka mají souhlas hlavního hygienika. V lékárně nedostanete výrobek, který by měl pochybného výrobce nebo nejisté složení. Proto nakupovat v lékárně potravinové doplňky nebo kosmetiku je daleko bezpečnější. Do sortimentu patří i čaje, kterých je velké množství, a některé lékárny vám je na požádání dokonce namíchají.

U volně prodejných léků nepodléhejte reklamě, nechtě si vysvětlit jejich složení a účinnost a poraďte se s lékárníkem, zda je vhodný pro vás (třeba vzhledem k nemocem, které máte). Ne všechny oslavované přípravky jsou ty nejlepší. Čím víc dává společnost do reklamy, tím dražší je lék. Nabídne-li vám magistr ten nejdražší lék bez další alternativy, zvolte si raději jinou lékárnu.

České výrobky jsou kvalitní

Lékárny se postupem posledních let staly více barvené. Vitamíny, minerály, bonbony, doplňky výživy - to všechno je zabaleno v pestrém, lákavém obalu, který má vzbudit zájem. Většina těchto přípravků je z dovozu. „Naše léky jsou stejně kvalitní jako z dovozu,“ tvrdí magistra Bermanová. „Před léty pacienti více žádali léky z dovozu, protože si mysleli, že jsou lepší. Dnes je situace vyrovnaná, lidé věří i českým lékům.“

Nedostanete-li v lékárně lék, který požadujete, dobrá lékárna vám doporučí buď jiné zařízení, nebo vám lék objedná. Spolehlivé distributorské společnosti, kterých je v hlavním městě pouze několik, jsou zárukou kvality dodaného zboží. Pracují velice operativně a jsou schopny dodat požadovaný lék do lékárny opravdu za několik hodin. Proto je někdy rychlejší počkat, nabídne-li vám magistra, že vám lék objedná, než ho hledat v další lékárně.

Co vám nabídne dobrá lékárna:

- Podrobné informace o způsobu užívání léků, o možných vedlejších účincích.

- Příjemné prostředí a odborně vzdělané pracovníky.

- Možnost individuální konzultace.

- Možnost výběru vzhledem k ceně a účinnosti přípravku.

- Objednání vámi požadovaného léku ještě tentýž den.

- Bezplatně propagační materiály i odborné publikace.

MARTA PAWLICOVÁ, Večerník Praha, 20.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?