Je libo kousek Španělska?

10. 4. 2014 10:41
přidejte názor
Autor: Redakce

Stalo se již tradicí, že studenti naší střední zdravotnické školy každým rokem vyjíždějí na odborný tematický pobyt do zahraničí. Protože jim chceme umožnit získání co největšího množství kvalitních informací o zahraničním ošetřovatelství, každoročně střídáme země pobytu.




K nejčastěji navštěvovaným zahraničním destinacím patří Itálie a Španělsko, kde v průběhu týdenního pobytu navštívíme některá zdravotnická, ale i sociální zařízení. Součástí takového tematického odborného pobytu je návštěva historických pozoruhodností daného regionu včetně kulturních tradic. V loňském roce jsme navštívili Španělsko, konkrétně domov pro seniory Residencia Vilamontgrí ve městě Torroella de Montgrí v oblasti Girona. Domov seniorů je nový, moderní objekt, postavený v roce 2011.
Jeho vnitřní vybavení odpovídá moderním standardům a současným trendům v oblasti poskytování sociální péče. Domov pro seniory

komplexně zajišťuje trvalý nebo dočasný pobyt pro méně schopné klienty.

Součástí tohoto zařízení je denní stacionář, který je víkendový nebo dočasný. Také se zde nachází i několik chráněných bytů pro klienty.

Domov má velmi pěknou, prostornou kuchyň, vybavenou tabletovým systémem. Kuchyň poskytuje 3krát denně stravu, tekutiny i nabídku 13 diet, podle stavu a potřeb klientů. Pokoje jsou s venkovní terasou a samozřejmě vybavené bezbariérovou koupelnou. Nedílnou součástí domova je i rehabilitační a fitness centrum. Pro dojíždějící klienty je zajištěno parkování. Klienti mohou plně využívat služeb lékaře v dobře vybavené ošetřovně, mohou konzultovat podle potřeby s psychologem, fyzioterapeutem i využívat ergoterapii. Domov má pro své klienty k dispozici sociálního pracovníka. Samozřejmou součástí služeb je i kadeřník.

Vybavení jednotlivých pokojů je takové, aby pokoje co nejvíce odpovídaly spokojenosti klientů. Pokoje jsou vybaveny polohovatelnými lůžky s kloubovým zvedáním, nouzovými zvonky, telefony pro vnitřní i vnější komunikaci, televizí a kamerovým systémem. Každá místnost je také vybavena klimatizací.

Denní stacionář je v provozu od 8 hodin do 20 hodin a je otevřen o víkendech i svátečních dnech. Uživatelé denního stacionáře mohou využívat plně všech výhod a služeb domova. Domov má i vlastní automobilovou přepravu podle potřeb domova a klientů.

V domově jsou chráněné byty se samostatným vchodem, ale i možností propojení s rezidencí. Apartmány jsou jedno- nebo dvouložnicové, chráněné byty jsou vybaveny výtahy, mají velké terasy s možností využívání zahrady a bazénu. Všichni obyvatelé mohou využívat všech výhod a služeb centrálního domova pro seniory.

Personál domova pracuje na pozicích různých kategorií všeobecných sester, podle dosaženého vzdělání včetně absolventů bakalářského programu ošetřovatelství, sociálních pracovnic, fyzioterapeutů, ergoterapeutů. Lékaři jsou v tomto sociálním zařízení k dispozici pouze během dne. Součástí domova je vlastní velká zahrada, jejíž výpěstky nejen zpestřují místní stravu, ale i aktivizují klienty během dne.

Pobyt klientů v celodenním režimu je za úhradu v částce 1700 € měsíčně, příplatek za stravu činí 6 € denně.

Španělská nemocnice na vlastní oči

Další zdravotnické zařízení, které jsme navštívili, byla nemocnice v Palamós.

Manažer nemocnice (absolvent ekonomického vysokoškolského směru) Alex Zarubin nás formou zajímavé prezentace seznámil s katalánským zdravotním systémem v oblasti Costa Brava.

Systém řízení zdravotní péče ve Španělsku je decentralizován do 17 autonomních oblastí se značně odlišnou velikostí (od 312 tisíc v oblasti La Rioja až po 8 milionů obyvatel v Andalusii).

Španělský systém sociálního zabezpečení zahrnuje dvě úrovně neboli způsoby sociální ochrany: příspěvkový systém a nepříspěvkový systém.

Příspěvkový systém: Systém sociálního zabezpečení se skládá ze dvou druhů příspěvkových režimů: * obecný režim, který se vztahuje na všechny zaměstnané osoby, které nejsou pojištěny v rámci zvláštních režimů, stejně jako na některé kategorie státních úředníků, * tři zvláštní režimy pro osoby samostatně výdělečně činné, horníky v uhelných dolech a pracovníky na moři (námořníky a rybáře).
Existuje rovněž zvláštní zdravotní zabezpečení pro studenty, tzv. školní pojištění. Kromě toho funguje také zvláštní příspěvkový režim pro státní úředníky.

Nepříspěvkový systém: Osoby ve stavu potřebnosti, jejichž příjem nedosahuje určité zákonem stanovené výše, mají nárok na nepříspěvkové dávky. Na ty mohou mít nárok i tehdy, pokud nikdy příspěvky na sociální zabezpečení neplatily, případně je platily, ale nemají nárok na výsledné dávky v rámci příspěvkového systému.

Mezi nepříspěvkové dávky patří lékařská péče, důchodové a invalidní dávky, zvláštní podpora v nezaměstnanosti (subsidio por desempleo), rodinné příspěvky, nepříspěvkové dávky v mateřství (subsidio por maternidad de naturaleza no contributiva), které nejsou podmíněny příjmy.

Nepovinné pojištění: Ve Španělsku je možno uzavřít s orgány sociálního zabezpečení zvláštní dobrovolnou smlouvu, jejímž cílem je obecně zachovat nebo v některých konkrétních případech rozšířit nárok na dávky sociálního zabezpečení.

Za určitých podmínek to může znamenat dobrovolné přihlášení k odpovídajícímu režimu sociálního zabezpečení v závislosti na povolání dané osoby. Příspěvky do daného systému pojištění v takovém případě hradí v celé výši účastník.

V nemocnici v Palamós je mimo sezonu poskytovaná péče pro 130 000 obyvatel, v sezoně se však zdvojnásobuje až na 600 000 obyvatel. Nemocnice má 130 lůžek.

Kromě základních ošetřovacích jednotek (interní, chirurgické, gynekologicko-porodnické a pediatrické) také oddělení specializovaná jako urgentní příjem, oddělení plastické chirurgie, oddělení asistované reprodukce a samozřejmě nechybí i diagnostické laboratoře a rehabilitační oddělení.

Zdravotnický personál nemocnice tvoří lékaři, zdravotničtí pracovníci nelékaři – všeobecné

sestry, sestry specialistky a vysokoškolsky vzdělané sestry.

Zdravotnická dokumentace je vedena elektronicky a je propojena s praktickým či regionálním lékařem. Všichni zdravotničtí pracovníci používají při své práci tablet. S papírovou dokumentací se zde nesetkáme. Zvýšená pozornost je věnována průběhu vizit, ordinací, vyšetřovacích metod apod.

Nemocnice je vybavena nejmodernější přístrojovou technikou, interiéry nemocnice splňují vysoké estetické požadavky. Zajímavostí pro nás bylo, že všechny ošetřovací jednotky jsou stejně zařízené a vybavené tak, že sestra pracující na jakékoli jednotce má všechny pomůcky na stejném místě.

Exkurze ve španělských zdravotnických a sociálních zařízení byly velmi přínosné po odborné stránce, poskytují moderní a vysoce odbornou ošetřovatelskou a zdravotní péči. Domníváme se, že katalánský zdravotní systém disponuje větším objemem finančních prostředků, v jehož konečném důsledku je poskytování širšího rozsahu zdravotních i sociálních služeb občanům, než tomu je v České republice.

O autorovi| Mgr. Taťána Janíková, PhDr. Blanka Kadlecová, Mgr. Marie Krejsová Střední zdravotnická škola Ruská, Praha (janikova@szs-ruska.cz, kadlecova@szs-ruska.cz, krejsova@szs-ruska.cz)

Domov pro seniory Residencia Vilamontgrí
Tělocvična pro léčebnou tělesnou výchovu a rehabilitaci
Sociální zařízení v domově
Pohled do pokoje v domově seniorů
Pohled do pokoje klientů
Nemocnice v Palamós

1)
R

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?