Jedinečné jmelí

2. 1. 2013 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce

Celý rok po něm ani nevzdechneme, ale jakmile se přiblíží vánoční čas, honem spěcháme ke stánku nebo do květinářství, abychom si domů přinesli alespoň pár větviček.




Kde se vlastně vzaly zvyky a pověsti provázející jmelí? Magickou moc této rostlině patrně přisoudili staří Keltové, a to zřejmě proto, že jmelí roste vysoko v korunách stromů; považovali ho za dar z nebes a větvičkami pak vyháněli zlé duchy a démony.

Mýty, pověry a legendy

A k čemu jmelí poslouží vám, tedy pokud věříte na věci mezi nebem a zemí? Domů si společně s ním prý přinesete štěstí, ale i lásku, odvahu a ochránce před nemocemi. Ovšem jen tehdy, pokud ho získáte darem. Pak už si můžete pár větviček převázaných stužkou zavěsit kamkoli v domácnosti. Přestože tuto tradici dodržujeme především v době vánoční, mnozí z nás si jmelí ponechávají doma po celý rok. Jeden přece nikdy neví, kdy ho může štěstí nebo i láska navštívit… Jenže další pověra zase říká, že zatímco zelené jmelí přináší štěstí, suché symbolizuje opak. A zlaté? To přitahuje bohatství!
Zamilovaní na jmelí zase oceňují, že se pod větvičkami mohou líbat od rána do večera, ovšem pozor – pouze na Štědrý den. Polibky v jiný čas budou jistě také příjemné, těžko se však spoléhat na kouzlo lásky. Za pokus ovšem nic nedáte, zejména když další mýtus praví, že žena, která má u sebe kousek jmelí, spíše otěhotní. Vyznejte se v tom, když jiná tradice praví, že indiánské ženy u sebe mívaly jmelí jako antikoncepci… Z trochu jiného soudku je pak legenda, podle

níž prý jmelí funguje jako zlatá rybka; stačí jen potichu vyslovit svoje přání do plamene svíčky na vánočním stromu. Ovšem pozor, aby pak u stromečku nenastala tlačenice!

Inspirativní dekorace

Tradiční použití jmelí v podobě zavěšeného svazku pár větviček zná jistě každý. Nemusíte ho však věšet jen na lustr, ale třeba i na okraj garnýže nebo konzole – skvěle doplní zejména jednobarevné záclonoviny jako pírko. A pokud pomineme tradici štědrovečerního polibku, svazek jmelí může viset třeba i z toaletního stolku, police s knihami nebo na háčku uchyceném na lednici. S přírodně zbarveným jmelím kombinujte stužky tak, abyste je sladili s celkovou výzdobou svého příbytku – červená je sice nejběžnější, ovšem pokud letos dáte přednost fialové nebo zlaté vánoční výzdobě, není důvod držet se zuby nehty tradice.
Ze jmelí se vyrábějí také girlandy, jimiž pak v jemných závěsech ozdobíte svá okna, interiérové i vchodové dveře nebo nábytek. Šikovné ruce, ať už vaše, nebo květinářky, dokážou vytvořit i originální dekoraci, třeba ve tvaru dárwww. ku: aranžovací hmotu pro živé rostliny nechte nasáknout vodou a potom ji obalte tenkým pletivem. Do hmoty postupně vpichujte krátké větvičky jmelí, které pro oživení můžete doplnit některou stálezelenou rostlinou ze své zahrádky, zlatými či jinak barevnými korálky na drátku, drobnými mašličkami… Shora připevněte stuhu na zavěšení, zdola přidejte ještě jednu mašli a máte hotovo.

Další možnosti

Na svátečně prostřený stůl můžete položit věnec ze jmelí a dalším zase ozdobit vchodové dveře. Drobné větvičky s několika bobulkami přivažte stužkou k ubrousku s příbory, až budete chystat sváteční večeři. Něžnou ozdobu stolu nabízí také jednoduchý přírodní svícen, kde větvičky jehličnanů nahradíte právě jmelím. A pokud se vám stále zdá, že máte jmelí málo, naaranžujte přírodní větvičky do vázy – budou-li ve vodě s výživou pro řezané rostliny, déle vydrží. Zlaté nebo stříbrné však do vody nedávejte. Protože je už dekorativní samo o sobě, nejlépe vynikne ve skleněné nádobě dosypané ozdobnými kamínky.

**

Máte doma malé děti nebo čtyřnohé mazlíčky? Pak jmelím zdobte svůj domov obezřetně – je jedovaté.

O autorovi| (převzato z časopisu Bydlení stavby reality 12/2012)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?