Jednou větou

9. 2. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí vědci dospěli k závěru, že lidé, kteří chrápou a mají dýchací obtíže (např. apnoe), zřejmě ve spánku spalují více kalorií, za což pravděpodobně mohou změny nervového systému vyvolané zmiňovanými poruchami.


*

* Pravidelná konzumace ryb dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi až o 20 %, což prokázal výzkum jihočeských vědců, kteří po dobu šesti měsíců podávali padesáti dobrovolníkům trojnásobné množství ryb, než se v ČR sní za rok, tj. na jednoho účastníka připadlo přibližně 17 kg ryb.

* První úspěšnou transplantaci plíce v ČR provedl 22. prosince 1997 tým III. chirurgické kliniky ve FN Motol pod vedením profesora Pavla Pafka a pacientem byl jedenačtyřicetiletý muž v konečné fázi zánětlivého onemocnění plicních sklípků, které hrozilo dechovým selháním.

* Cílem studie kanadských vědců bylo odpovědět na otázku, jaká strava by mohla pomoci diabetikům získat spolehlivější kontrolu nad jejich nemocí, a závěrem jejich zkoumání je, že strava bohatá na ořechy, fazole a čočku pomáhá lépe udržet pod kontrolou příznaky diabetu a srdečních onemocnění než strava nabitá vlákninou.

* Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny oznámila, že rakovina do roku 2010 předstihne srdeční choroby a stane se v celosvětovém měřítku hlavní příčinou úmrtí, především jako důsledek stárnutí obyvatelstva v některých zemích a zvýšené spotřeby cigaret v rozvojových státech.

* Vědci z Chicaga zjistili, že nedostatek spánku může způsobit přibývání na váze, cukrovku a zvýšený krevní tlak, naopak spát denně o hodinu déle zřejmě snižuje nebezpečí, že se v cévách začne ukládat vápník, což je předzvěst srdečních onemocnění.

* Před 200 lety se narodil vynálezce slepeckého písma Louis Braille, který oslepl v dětství po úrazu oka a již ve svých šestnácti letech navrhl první typ slepeckého písma, jehož definitivní podobu dokončil v roce 1834 a oficiálně bylo ve Francii (Braillově rodné zemi) uznáno v roce 1854, tedy dva roky po Braillově úmrtí na tuberkulózu.

* Podle statistik za rok 2007 v ČR aktivně kouří 2 300 000 lidí, polovina z toho jsou děti do 18 let - počet dětských kuřáků se za posledních 12 let zdvojnásobil a dvakrát narostla také jejich spotřeba tabáku, uvádějí odborníci - v ČR zemře na následky nemocí z kouření až 18 000 lidí ročně.

* Výsledky studie amerických vědců napovídají, že lidé s teplotou by měli dobře jíst, protože organismus člověka, který dodržuje nízkokalorickou dietu, ačkoli s adekvátním množstvím vitaminů a minerálů, není schopen produkovat dostatečné množství T-lymfocytů, tedy buněk, které se podílejí na aktivním odbourání cizorodých látek v těle a bojují s infekcí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?