Julínkova bilance

19. 1. 2009 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Uvnitř článku naleznete přepis nedělního pořadu Otázky Václava Moravce, jehož hostem byl odvolaný ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. "My víme, které nástroje můžou ve zdravotnictví pomoci na finanční krizi, ale to hlavní musíte vždycky udělat dopředu. Musíte mít předvídavost, že české zdravotnictví se ocitá v cyklických krizích a já jsem na to pořád upozorňoval," uvedl...


Moderátor

Zdravotnickou reformu už do konce nedotáhne. Nabízí se otázka, zda se to podaří jeho nástupkyni Daniele Filipiové. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek nedobrovolně odchází. Právě Tomáš Julínek je prvním hostem Otázek. Vítejte po čase v Otázkách, hezkou neděli přeji.

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Dobrý den.

Moderátor

Protikrizové plány, to je to, co chcete předat své nástupkyni, protože výrazné zpomalení české ekonomiky sníží nezbytně i peníze, které jdou do českého zdravotnictví. Už máte ten konkrétní obsah protikrizového scénáře?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

My víme, které nástroje můžou ve zdravotnictví pomoci na finanční krizi, ale to hlavní musíte vždycky udělat dopředu. Musíte mít předvídavost, že české zdravotnictví se ocitá v cyklických krizích a když si vzpomenete tady na nějaké pořady, já jsem na to pořád upozorňoval, a my jsme vytvořili rezervu pro rok 2009 dostatečnou, kterou jsem dokonce musel bránit svým tělem proti ČLK, politikům, kteří mě obviňovali z toho, že si to chci nechat pro nějakou privatizaci pojišťoven, což byl totální nesmysl, a teď jak se ty peníze budou hodit.

Moderátor

Jde o tu rezervu 15 mld. Kč, které leží na účtech zdravotních pojišťoven pokud se nemýlím. Bude tato rezerva stačit nebo bude zapotřebí udělat nějaká konkrétní opatření, nějaké konkrétní kroky?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Ta rezerva nebude stačit a ještě strašně záleží na tom, jak dopadnou poplatky v Senátu, lépe řečeno potom v Poslanecké sněmovně. My jsme díky poplatkům zastavili plýtvání, udrželi jste ten resort v jakési finanční stabilitě a samozřejmě mnoho jiných opatření, které bylo přijato, jak legislativních, tak exekutivním napomohlo této situaci např. celé předělání úhrad léčiv, pomohlo českému zdravotnictví k velkým úsporám. Přestali jsme si kupovat Paralen a Brufen a takto musí postupovat každý ministr, aby vždycky byla měsíční rezerva na platby lékařů, což jsme vytvořili a teď tam zůstává, a asi to tak bude i na konci roku, asi 5 mld. Kč. Ono to není až tak úžasná rezerva, zdravotnictví je závislé na příjmů z mezd, kdy zároveň bude klesat příjem možná více, než plánovaly pojišťovny, protože vycházely z jiných prognóz, které se fakticky zhoršují a vzniká tlak na státní rozpočet, protože státní rozpočet platí za nezaměstnané, tzn. rostou nároky státního rozpočtu a zatěžuje se i tento rozpočet.

Moderátor

Máte pane ministře už odhady, kolik bude onen propad příjmů do zdravotnictví kvůli výraznému propadu české ekonomiky?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Pokud by byly zrušeny poplatky, tak už na konci roku to může být mínus 5 mld., i hůře, podle toho, jak se bude vyvíjet otázka zaměstnanosti a jak se bude vyvíjet celková finanční krize. Pokud by poplatky byly zachovány, tak se ještě udržíme v těch mezích. Pokud nebude přijat zákon, který jsem připravil do Sněmovny, který se teď bude projednávat v únoru, a proti kterému vystupují poslanci Hovorka, Zubová, míním to připlácení za nadstandard, kdyby přitekly nějaké soukromé peníze, což je hlavní cesta, jak pomoci českému zdravotnictví do zdravotního systému, tak to tu krizi nebude zase znovu kompenzovat a zase se budeme pohybovat na hraně. A pokud se nestanou další kroky, které připravujeme, jako je nominální pojistní, tady pro to není prostot, abych to vysvětloval, ale je to princip, který může nahradit platbu za státní pojištěnce a daleko dynamičtěji rozhýbat ten trh a nabídku zdravotních pojišťoven občanům při zlepšování poskytování zdravotní péče, zdůrazňuji. My jsme nikdy nechtěli jít cestou, aby si občané museli platit na dřevo, protože jsme nechtěli narušovat solidaritu a nikdy to nebylo našim úmyslem, ale když se někdo potom ocitne v krizi, ten ministr, tak dochází k tomu, že seškrtá výkony z veřejného zdravotního pojištění, prodlužují se čekací doby atd. To jsou všechno nástroje, který ten ministr má v ruce a my jsme se spíš snažili dávat ty progresivní nástroje, které se možná někomu nelíbí, jako 30 Kč, ale vidíte, jak úžasným způsobem to zafungovalo a může to fungovat i dál.

Moderátor

Nominální pojistné, jaké další nástroje to jsou, protože už v týdnu jste na tiskové konferenci prohlásil, že horší než rok 2009, rok letošní, bude rok 2010. K jakým nástrojům tedy bude muset sáhnou Váš nástupce pokud nebude chtít, aby se zpožďovaly platby, tzn. aby celkový zdravotnický systém byl v dluzích.

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Já myslím, že aby můj nástupce, v tomto případě už nástupkyně, mohla uspět, potřebuje zásadní podporu předsedy vlády a i ostatních ministrů, zvlášť ekonomických ministrů, protože jednání s ministrem financí je velmi důležité pro rok 2010, protože tam má dojít k navrácení platby za státní pojištěnce, která by mohla ten rok nějakým způsobem kompenzovat. Bude určitě tlak od lékařů, kteří si za mě zvykli, že ty nárůsty existují na peníze a pokud se nepřijmou zákony, pokud se premiér a celá vláda nezasadí o to, aby opravdu ti tři koaliční poslanci, nebo lavírující poslanci, nebudou odpovědni, tak ty škody můžou být ještě větší. Např. poslanec Hovorka má nachystaný pozměňovací návrh, který tou jednou větičkou může znamenat ne mínus 5 mld., ale mínus 10 mld. na konci.

Moderátor

Vy říkáte, že je podstatné, aby Vaše nástupkyně Daniela Filipiová, senátorka z ODS, měla podporu premiéra a ministra financí. Není chybou, že ale Vy jako ministr zdravotnictví, stejně jako Vaši předchůdci, nejste součástí porad ekonomických ministrů, kde se právě probírají i peníze, která stát hradí za své pojištěnce, děti, důchodce, nezaměstnané. Nebylo to chybou, že se Vám nepodařilo vydupat si ze země, abyste byl součástí porady ekonomických ministrů?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Říkáte to naprosto přesně, nepodařilo se mi to vydupat. Několikrát jsem se pokusil upozornit na to, že ministr zdravotnictví je ekonomický víc než ministr zemědělství, při vší úctě. Tady mluvíme jenom o objemech peněz a jestliže ministr zdravotnictví, byť nepřímo má 200 mld. a má za to nějakou odpovědnost, a jeho nástroje jsou velmi chabé z hlediska přímého řízení peněz, protože to spravují zdravotní pojišťovny, tak je na místě, aby se celá vláda zabývala tímto problémem. To je historický problém všech ministrů zdravotnictví, že se nechávají tak trošku plácat v tom resortu a všichni okolo nich chodí a řeší si ty ostatní věci a tak se trošku dívají, a to se týká i mě, jak si s tím ten ministr poradí.

Moderátor

Vaše nástupkyně by tedy měla být součástí porady ekonomických ministrů?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Já si myslím, že určitě. Je důležité, aby i ona měla na ministerstvu ekonomický tým, takový jaký jsem měl já, tedy analytiky zdatné, kteří např. připravovali již do minulé vlády analytický materiál, kdy informuji vládu o věcech, o kterých se tady bavíme.

Moderátor

Vy jste to řekl jasně, že protikrizový plán tedy předáváte své nástupkyni.

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Ano, to je součástí veškeré naší práce. Stejně tak jako reformní zákony. Když my jsme nastupovali na Ministerstvo zdravotnictví, tak jsme věděli, že když je to 100 na 100, že to nebude procházka růžovým sadem a prosadili jsme velké množství věcí, které se ani reformami nenazývali a ten velký cíl trošku zastiňoval ty malé kroky, které v některých resortech by se daly nazýval reformou. My jsme to považovali, třeba např. vzdělávání nebo některá opatření v léčivech jako naprosto podstatné, důležité, nezpochybnitelné, tak jsme tomu skoro říkali rutina, ale je to zásadní změna v těch lécích.

Moderátor

Aby se zdravotnictví v těch příštích dvou letech nedostalo do dluhů, bude nezbytné, aby se zvýšila částka, kterou stát platí za své pojištěnce, jak jsme o tom mluvil, za děti, důchodce, nezaměstnané? Bude to nezbytné?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Já myslím, že každý soudný ministr nemůže očekávat, že tento scénář nastane a že mu ministr financí půjde na ruku, aspoň za situace, která je teď ve státních financích. Bude to přesně naopak. Bude obrovský tlak od ministra financí v roce 2010, pokračovat ve zmražení té státní platby v sektoru. My jsme se excelentně vyrovnali, ale zároveň jsme vždycky říkali, že musíme přijmout reformní zákony jinak se nepohneme o kousíček dál a nebudeme soběstační. Ten resort má být soběstačný, on nemá být závislý na státních financích a být jimi zmítán, protože to je pro něj smrt. Kdykoliv se s takovouto krizí veřejných rozpočtů zhoupne zdravotnictví.

Moderátor

Stručně řečeno, tedy nepočítáte s tím

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Podíl soukromých zdrojů musí být vyšší. Ať je to přes pojistné, nebo ať je to přes jasně placený nadstandard, proto aby si lidi mohli něco koupit, aby plynulo do zdravotnictví více peněz. Pokud se toto neodehraje, nikdy se zdravotnictví nevyhne cyklickým krizím a vždycky se sveze s těmito krizemi, tak jak v tomto roce, ale pamatujte si ten fenomén, má roční zpoždění. To co bude v roce 2009 v jiných resortech, bude v roce 2010 ve zdravotnictví.

Moderátor

Stručně řečeno, tedy nepočítáte s tím, že by se v těch následujících dvou letech zvyšovala částka, kterou stát odvádí za své pojištěnce.

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Ne, je to přesně naopak. V roce 2010 hrozí další zmražení této platby, což je významný výpadek, se kterým se dá vypořádat pokud se nepřijmou některá opatření modernizační, pokud zmizí ty opatření, které jsme udělali proti plýtvání a zase si budeme kupovat Paralen a budeme chodit k lékaři a budou přijaty i některé nebezpečné návrhy některých poslanců, které se teď můžou prosadit do té senátní verze, tak ta situace se zbytečně dramaticky zhorší a jsme tam, kde jsme byli a lékaři budou dostávat zaplaceno za 2 měsíce a pacienti čekat na operaci.

Moderátor

Vy jste mluvil o tom, že změnou může být nominální pojistné s tím, že jste to tady nechtěl podrobněji vysvětlovat. Rozumějme tomu, že nominální pojistné je Vaše změna pokud byste zůstal ministrem financí, kterou byste dělal u těch státních pojištěnců? Rozumím tomu správně?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Ano, byl by to návrh ministrů financí a radě ekonomických ministrů, jak pokračovat dál. Je to stejně nezbytné opatření. Je to záležitost, která je např. v Holandsku, my ji máme promyšlenou v určitých verzích a museli bychom se na tom shodnout ve vládě. Chci upozornit, že holandské zdravotnictví bylo teďka vyhodnoceno jako nejlepší na světě a chci podotknout, že všechny naše legislativní návrhy, které jsou napsané do posledního paragrafu, tak se velmi blíží tomuto uznávanému modelu a tudíž i to nominální pojistné patří do tohoto sortimentu, který se v Holandsku osvědčil. Je potřeba připravit variantu pro ČR.

Moderátor

Pokud byste měl stručně vysvětlit, v čem spočívá ten princip nominálního pojistného, který předáte své nástupkyni?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Spočívá v tom, že daleko více víte, že si objednáváte zdravotní péči u zdravotní pojišťovny. Toto pojistné může vyměřit zdravotní pojišťovna do určité míry a samozřejmě pro ty, kteří nemají zdroje, tak ty zdroje jdou vlastně cestou té platby státu, ale už je uchopí ten člověk a vybírá si u zdravotní pojišťovny. Tím se rozhýbe nabídka na trhu zdravotního pojištění a lidé dostanou lepší nabídku od zdravotních pojišťoven a pojišťovny mezi sebou soutěží tak to pojistné není vysoké a může se dávat. Je to obrana proti tomu, abychom omezovali placení služeb ze zdravotního pojištění a vždycky na tu drahou a náročnou léčbu ty peníze měli, tzn. abychom dostávali to, co si opravdu zasloužíme a mohli v tom zdravotnictví něco dělat. Samozřejmě, pomohly by ty zákony, které jsou připraveny o zdravotních pojišťovnách a pojištění, ale na ty je otázka jestli dojde.

Moderátor

O představách nástupkyně ministra zdravotnictví Tomáše Julínka ve funkci, tedy představách senátorky Daniely Filipiové nevíme téměř nic. Neustále opakuje pár frází, že chce navázat na Julínkovu práci, tady jsou slova budoucí ministryně zdravotnictví pronesená ve čtvrtek:

Daniela Filipiová /ODS/, budoucí ministryně:

Budu se snažit navázat na jeho práci a prosadit maximum z toho, co on připravil, protože si myslím, že ty reformy jsou dobré a jsou dobré nejen pro české zdravotnictví, ale zejména pro české pacienty. To si myslím, že je nejpodstatnější, protože pacient by měl být vždycky na prvním místě.

Moderátor

Prozradila ve čtvrtek budoucí ministryně zdravotnictví, senátorka z ODS Daniela Filipiová. Už jste měl pne ministře příležitost mluvit déle než hodinu s Vaší nástupkyní a budete jejím poradcem?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

To zatím nemůžu potvrdit. My máme domluvenou schůzku na příští týden, protože to rozhodnutí padlo minulý týden. Paní senátorka Filipiová mě požádala o schůzku, takže se určitě budeme bavit o tom, jak eventuelně spolupracovat.

Moderátor

Vy byste chtěl být jejím poradcem?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Já mám do jisté míry vztah k tomu dílu a rád pomůžu, a mám i dobrý vztah k paní senátorce Filipiové. My jsme byli myslím si, že dobří kolegové nebo jsme dobří kolegové ze Senátu, ale je přece zřejmé, že ministr, který nastupuje by měl mít plán a hlavně by ho měl mít premiér. Tady je trošinku potřeba i dat zprávu našim voličům. To je to, co jsem nedávno kritizoval především, že nedáváme jasnou zprávu voličům. Já mám plno mailů, které začínají „v životě jsem nepsal politikovi, ale “ a určité satisfakce, ale to jsou přesně lidi, které my můžeme oslovit, kteří třeba vůbec nejsou voliči ODS, ale rozumí tomu, proč se má něco stát pro budoucnost jejich dětí, mají větší odpovědnost někteří, kteří žijí ze dne na den a to jsou lidí, kteří ODS určitě dali hlasy v roce 2006, když jsme přišli s reformami. Já bych je nechtěl ztratit, protože zdravotnictví tím tématem bude v těch parlamentních volbách.

Moderátor

Chápu-li to správně, tak byste uvítal, pokud byste mohl pokračovat v roli poradce nové ministryně?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Mě mrzí, že to nemělo jasný scénář i při tom mém odvolávání, protože bych tomu daleko líp rozuměl. Protože by bylo jasně a zřetelně řečeno, v čem má Daniela lepší možnosti prosazení. Samozřejmě by byla deklarována i ona spolupráce, na kterou Vám teď jednoznačně odpovědět nemůžu, protože nemám dostatek jednání a to podle mě není dobrá zpráva. Nejsem rád, že to tady musím říkat.

Moderátor

Julínkovné a Cikrtovné, tak opoziční ČSSD překřtili zdravotnické poplatky. Tažení proti poplatkům začalo hned při jejich zavádění. V ordinacích, lékárnách a nemocnicích se platí už rok. Poplatky a veřejná diskuse o nich překryly mnoho zásadních rozhodnutí ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Nakonec mu právě poplatky zlomily vaz.

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Neví, co to je pravej úhel nebo co.

Autor

Výklad podstaty pravého úhlu před dvěma roky bylo asi to nejjednodušší, co Tomáše Julínka ve funkci ministra zdravotnictví potkalo. Do obou vlád premiére Mirka Topolánka nastupoval s rozhodnutím provést nutnou reformu zdravotnictví.

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

České zdravotnictví už v krizi několikrát bylo, v roce 1997 za vlády Václava Klause a v roce 2002 za vlády ČSSD. To znamená, ta cyklika, že se ty krize budou opakovat, tak je tam úplně zřejmá, budou se ty intervaly nutně zkracovat.

Autor

Reformní zákon Ministerstvo zdravotnictví pod Julínkovým vedením napsalo. Ministr z reformy prosadil jen první kroky, především regulační poplatky. Nedávno opozice uspěla s návrhem na zrušení poplatků ve Sněmovně. Teď se čeká na rozhodnutí Senátu. Po celou dobu ministrování narážel Julínek na tvrdou kritiku opoziční ČSSD. Žádný z jeho návrhů nenašel u ČSSD pochopení.

David Rath /ČSSD/, stínový ministr zdravotnictví:

Ten zásadní rozdíl u nás je v pojetí zdravotnictví jako takovém. My pojímáme zdravotnictví v souladu s jakousi západoevropskou tradicí, péče o vážně těžce nemocné lidi je veřejnou službou. Bohužel Vy přicházíte s novým pojetím, které není v Evropě vůbec standardní, dokonce myslím, že do značné míry není standardní ani v USA a tj., když to zjednoduším teze, zdravotnictví je byznys jako cokoliv jiného, je to obchod se zdravím a patří tam zásady trhu, tedy zásady toho byznysu.

Autor

S podstatnou částí zdravotnické reformy se Tomáš Julínek dostal do skluzu. Kvůli rozhádanosti stran vládní kolice rozdělil loni v červnu reformní balík zákonů na dva. Do vlády poslal méně konfliktní právní normy o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách, o záchranné službě a také novelu o veřejném zdravotním pojištění. Zejména lidovci měli výhrady k paragrafům o péči hrazené z pojištění, o nadstandardu a nesouhlasili také s úpravou potratů. Přesto vláda zákony v listopadu Julínkovi schválila.

Moderátor

Podporu Tomáš Julínek nezískal ani pro klíčové předlohy o převodu pojišťoven a fakultních nemocnic na akciové společnosti. Vedle protestů opozice, odborů, vysokých škol i části odborníků se ostře postavili proti lidovci. Kvůli nim premiér Mirek Topolánek pak garantoval, že fakultní nemocnice na akciové společnosti vláda ani ministerstvo převádět nebudou. Julínkovi vzkázal, že to není základ reformy. Může se zdát sympatické, že své kroky v úřadu ministra zdravotnictví Tomáš Julínek hájil do roztrhání těla. Nicméně, nedopustil jste se té základní chyby, že jste v tom Topolánkově reformním batohu mohl mít reformu jako celek a nedělat tu salámovou metodu, že nakonec se Vám to rozdělilo do nějakých tří čtyř pěti kroků?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

My jsme do toho batohu dali dost a už z toho inkasujeme prospěch, protože vždycky ve zdravotnictví to trvá než naběhnou platnosti zákona a potom než se projeví.

Moderátor

Z dnešního pohledu, nebyla to chyba pane ministře, že jste tam nedal formu jako celek?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Technicky to není možné, protože musíte projít celým legislativním procesem. To je jedna věc. Teď si představte, jak bych vypadal jako komunikátor, kdybych hotové paragrafové znění dával do krizového zákona, který měl zastavit zadlužování státu, ve zdravotnictví měl reagovat na zastavení platby za státní pojištěnce, zastavit a výšit efektivitu zdravotnictví kromě jiných kroků, které jsme u toho ještě dělali, co se týkaly těch léčiv, jak jsem se zmínil. Ta představa je nereálná. Za druhé, vy musíte projít věcným záměrem. My jsme měli tu výhodu, že jsme dokázali legislativcům, což jsou ti lidé, kteří potom píší zákony, ale věcně neví, co přesně ten ministr chce, že ten můj tým věděl přesně, co chce a že dokázal dávat jasná zadání a tím pádem se zákony psaly velice rychle. Ale tomu dlouhému procesu se nevyhnou. Napřed musíte mít zásady, pak můžete mít zákon. My jsme tímto procesem prošli, proto není fér o mě říkat, že jsem to nekomunikoval, protože to trvalo 2 roky. My jsme měli skluz ve vládním harmonogramu pouze 1 měsíc. Ten politický skluz, který zavinil především Jiří Čunek a spol., tak ten se bohužel nepodařilo přes koaliční jednání prorazit a ten vedl k prodloužení těchto časů. Jinak my jsme od 1.1. konzultovali zákony. Ale my jsme věděli, že jdeme do tohoto střetu. Já mám připraveny alternativy. Bylo mi to jasné, ale vždycky se musíte snažit prosadit tu správnou věc. Já neprosazuji nic zlého, já prosazuji to nejlepší pro pacienty. Jestliže se tomu některý poslanec brání, a jemu se pořád zdá, že nemá dost informací

Moderátor

Není to ale Vaše chyba, že jste je nepřesvědčil nebo jsou hluší a přesvědčit je nebylo možné. Vy to nevnímáte jako svoji chybu?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Jestliže od počátku, když si uvědomíte, ČSSD se zacílila na toto téma ho zásadním způsobem blokovat, aby se tam nic nestalo a má to různé důvody od zájmů přímo ČSSD, Ratha a ostatních, kteří chtějí tento binec, neprůhlednost, ve kterým se jim dobře pohybuje, protože používají nepřímé nástroje na ovládání tohoto resortu. To co já připravuji, to je zprůhlednění tohoto systému. Tam už nemůže řádit politik typu Rath a jednou odpouštět a jednou někomu nadávat a dávat nucené správy, jak se mu chce. Tam jsou prostě jasná pravidla a jasný zákon. A toho se mnozí bojí.

Moderátor

Kdybyste měl popsat jeden či dva dluhy, které předáte Vší nástupkyni Daniele Filipiové, jaký jeden či dva dluhy by to byly?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Já si opravdu myslím, že ta výkonnost byla velká. Já vím, že to trošku teď vypadá namyšleně, ale

Moderátor

Nedostanu z Vás dluh?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Já si myslím, že tam žádný dluh není, protože např. již zmíněné univerzitní nemocnice jsou připraveny v alternativě, která by mohla po spojení s návrhem, který vypracovala Karlova univerzita vytvořit nosný návrh trošku jinak pojatý univerzitních nemocnic. Je tam připraveno řešení finanční krize, jsou tam připraveny, a jsem schopen říct jaké alternativy existují při prosazení těch zákonů, které jsou nyní ve Sněmovně. Chci zdůraznit, že ty zákony nejsou politické. Tam já nechápu některé postoje, třeba pana poslance Hovory a Jakubkové, Zubové, protože tam jsou práva pacientů, jistoty poskytovatelů, bezpečí a kvalita v nemocnicích. Nezlobte se, ale já tady musím říci osobní věc. Můj tatínek byl velmi nemocný na závěr svého života a těšili jsme se na prázdniny, kdy se podařilo po složitých a velmi excelentních výkonech lékařů ho dát dohromady a už toho života moc před sebou neměl, ale zemřel na pád z postele. A já nechci, aby tyto události byly a mohly postihnout naše pacienty. Máme špatnou péči o seniory. To všechno je v těch nových zákonech. A dohodnout se o potratech považuji za téměř velmi jednoduché mezi prvním a druhým čtením, kdy se teda dají domluvit alternativy, které jsou a já jsme je měl připraveny. To pro mě bylo jasné, že to nebude snadné.

Moderátor

Poplatky, poplatky a zase poplatky. Koalice se snaží dohodnout na změnách systému poplatků. Senát má teď na stole návrh na úplné zrušení poplatků. Strany vládní koalice se zatím na kompromisu, jak dál s poplatky nedohodly. Součástí úvah je podle senátorky z ODS budoucí ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové snížení ochranného limitu z pěti na tři tisíce korun pro děti důchodce, jak navrhlo už před koncem roku Ministerstvo zdravotnictví.

Daniela Filipiová /ODS/, budoucí ministryně:

Chceme udělat kompromisní řešení pro koaliční partnery a to takové, aby ty poplatky pro ně byly přijatelné, tzn. eventuelně odpuštění poplatků pro děti do určitého věku, eventuelně i pro seniory. Rozhodně se budeme zabývat i snížením 5 tis. limitu.

Moderátor

Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví, Boris Šťastný z ODS tvrdí, že názory na podobu kompromisního návrhu se různí. Bude proto podle něj zapotřebí, aby o něm jednalo vedení vládní koalice. Abych tomu zcela pane ministře rozuměl. Kompromis o poplatcích je ještě Vaše věc, Vy ho budete dohadovat nebo už to je věc Daniely Filipiové.

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Už při tom minulém jednání v úterý to nebyla moje věc. My jsme tam byli za Ministerstvo zdravotnictví a říkali jsme, že tento nápad bude stát české zdravotnictví 5 mld., tento 10, tento 15. Toto znamená, že když budete chtít např. zrušit 30 Kč za položku na receptu, tak to znamená, že všechny léky, které byly bez doplatku budou najednou s doplatkem, fakticky se zdraží tyto léčiva, to je to, co se nám možná nepodařilo tak vysvětlit, pořád ta třicetikoruna kompenzuje tu zvýšenou cenu léčiva. My jsme navrhli kompromisní návrh, který jste měli v té anonci na začátku kdyby se platilo jenom 30 Kč za ty léky bez doplatku a za léky, které mají ten doplatek 30 Kč tak, abychom zabránili tomu, že si budou kupoval Acylpir. Největší úspora byla za léčiva.

Moderátor

Když Vás teď právě přeruším. Podívejme se na ten kompromisní návrh Ministerstva zdravotnictví, který se týká poplatků. Tady je onen návrh. Poplatek za položku na recepty by se měl týkat jen léků bez doplatků. Ostatní léky s doplatkem budou od poplatku úplně osvobozeny. Snížení ochranného limitu z 5 tis. na 3 tis. se má týkat jen dětí do 15 let a penzistů nad 65 let. Úplné zrušení poplatků za děti do 6 nebo 15 let. To jsou vaše alternativy. Kolik by to stálo systém zdravotnictví, pokud by tento návrh Ministerstva zdravotnictví jako kompromisní prošel?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Tam vždycky ta varianta háže stamiliony sem a tam takže já budu říkat ve sta milionech. Nedošlo by k takovému efektu, kterého se nejvíce obáváme, tzn., že by se znovu rozběhlo to plýtvání, především receptů.

Moderátor

Vešli byste se tedy do 1 mld. s tímto kompromisním návrhem?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Pravděpodobně bychom se vlezli do jedné mld. s tím, že ten druhý efekt, musíte si uvědomit, že za 5 mld. se vybralo za poplatky a 5,5 mld. se ušetřilo, přičemž 3,3 mld. se ušetřilo za léčiva u kterých jsme hovořili, že se háží do kanálu a zase by se házely do kanálu. Opravdu by to mohlo být vidět na léčbě náročně nemocných v roce 2010. To už opravdu není žádná legrace a všichni by si to měli uvědomit. Takže se vlezem do 1 mld. Všechny ty ostatní kroky nemají ani ten populistický, ani tu zprávu těm voličům, tzn. jestli dáte 10 Kč za položku nebo za blanket, ale mají okamžitě ten negativní efekt, že najednou lidi zjistí, že jejich lék, který byl bez doplatku je s doplatkem a bude to trvat půl roku, než přehodnotí úhrady, než se to bude moct nějakým způsobem napravit, ale zase se to nějakým způsobem projeví na penězích z veřejného zdravotního pojištění na zpátky se Vám to vrátí jako dluh. Takže pořád musíte počítat.

Moderátor

Jen dodám, že SUKL je zkratka Státního ústavu pro kontrolu léčiv, protože od diváků dostávám často připomínky, že mám překládat z češtiny do češtiny některé ty slogany či zkratky. Když se na to podíváme, tak v krajských nemocnicích přestanou lidé platit poplatky nejpozději 1.2. Veřejný slib dali v pátek v Brně hejtmani na zasedání Rady asociace krajů. Lidé v krajských nemocnicích poplatky sice zaplatí, ale jen formálně, kraje je jim je vzápětí formou darů vrátí. Systém má být ve všech krajských nemocnicích v zemi stejný.

Michal Hašek /ČSSD/, hejtman Jihomoravského kraje:

Chceme administrativně co nejjednodušší systém, který nebude znamenat nárůst administrativy. Přijdeme s technicky absolutně jednoduchým systémem.

Bořek Semerád, ředitel Nemocnice Tišnov:

Potom to bude mít celé na starosti centrální příjem, takže místo, kde se předtím poplatky vybíraly se budou vyplňovat a evidovat darovací smlouvy.

Moderátor

Páteční slova šéfa Asociace krajů, jihomoravského hejtmana Michala Haška. Prvním krajem, kde za pacienty platí poplatky kraj ve svých zdravotnických zařízeních je kraj Středočeský v čele s Davidem Rathem. Děje se tak od 1. ledna letošního roku. Jak dlouho podle Vás, jako odcházejícího ministra zdravotnictví, může existovat ten dvojí systém fungování poplatků? Krajský na straně jedné a celorepublikový na straně druhé.

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

V podstatě nemůže. Pojišťovny by už měly zásadním způsobem zasáhnout a měly už avizovat, že budou velmi proti tomuto vystupovat, protože podle zákona jsou ony odpovědny.

Moderátor

Vás překvapuje, že VZP

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Já bych předpokládal razantnější postup.

Moderátor

Proto Středočeskému kraji?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Proti komukoliv, kdo porušuje zákon. My tady vlastně z veřejnoprávního média nebo dokonce z rádia slyším, že hejtmani se usnesli, že zruší poplatky, ale správně měla být zpráva, že hejtmani se usnesli, že jednotným způsobem budou porušovat zákon ČR a hejtmani jsou tudíž už nevolitelní, protože jim nemůžete věřit ani slovo. Tak bych si představoval zprávy.

Moderátor

Ano, to si představuje každý politik, ale ČSSD by si ty zprávy představovali zase jinak.

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Já mluvím o zákonech, já nemluvím o politice, já mluvím o zákonech. Nikdo nemůže ani populistickými sliby porušovat zákon.

Moderátor

Ale o tom musí rozhodnout soud. Česká televize, Český rozhlas nemohou rozhodnout o tom, jestli hejtmani porušují zákon.

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Tak ať si ho přečte Český rozhlas a Česká televize, uvidí, že je to zakázané. To je opravdu pro laiky.

Moderátor

To znamená, vy jste očekával a přijde vám, že za tím jsou pojišťovny při vaší interpretaci porušování zákona ve Středočeském kraji příliš tolerantní a očekával jste razantní postup?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Já bych čekal razantnější postup a opravdu i mediálně si uvědomte, že je to komentované fotbalové utkání, přeci jenom tady jde o právní stát. Horší je, co to způsobuje za konkrétní zmatky, které jsme předvídali, že jsou tam lidé, chodí a nerozumí tomu, támhle platí, támhle neplatí. Úplně nejsymboličtější jsou například lékárny ve Středočeském kraji, kde jsou fronty v těch třech nebo čtyřech lékárnách, které jsou tam pod krajem a všichni se tam stěhují kvůli 30 Kč, nadávají tm dochází ke kolizi a lékárníci se dokonce rozhodli o to, že by udělali tzv. rychlé okénko, kde by se platilo 30 Kč, kde byste nemusel čekat. Mě to připadá tak neuvěřitelně symbolické, co to je socialistické a komunistické zdravotnictví s těmi frontami. To, co může být za pouhých 30 Kč, ale moderní, pružné, rychlé a servisní.

Moderátor

Jak dlouho…

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

Je to velká symbolika toho, jak by mohlo vypadat zdravotnictví podle Ratha a podle Julínka.

Moderátor

Jak dlouho tento systém krajské politiky v poplatcích a centrální, pokud nedojde ke kompromisu mezi kraji a centrem, jak dlouho tento zmatek může podle vás existovat, aby byl funkční celý ten systém?

Tomáš Julínek /ODS/, odstupující ministr zdravotnictví:

To nedokáži předpovědět, já si myslím, že je to otázka, jak dlouho to snesou občané a také do kdy naběhnou první žaloby. Nejpozději se na to podívá daňový úřad, protože tady si musíme všichni uvědomit, že tady se jedná o porušení daňových zákonů. To, co tam předvádějí s těmi darovacím smlouvami, tak šílená administrativa pro lidi, takže mnozí říkají, ať si trhnout, že těch 30 Kč zaplatí a druhá věc je, že tm bude také potom ministr financí, lépe řečeno finanční úřady chodit a budou sledovat, jak odvedly tyto kraje daň, kolik se vyhodilo peněz z veřejných rozpočtů na tento nesmysl totální, tedy vlastně ještě útočí na další rozpočet, což je zdravotní pojištění, které kvůli tomu se může dostat do problémů.

Otázky Václava Moravce, Česká televize

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?