Každý čtvrtý pacient s infarktem prodělá druhý infarkt

30. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přibližně každý 20. člověk, který prodělá infarkt, na něj zemře a každý čtvrtý pacient ho dostane podruhé. V roce 2004 prodělalo akutní infarkt 90.000 Čechů. Úmrtnost na infarkt se za poslední tři desetiletí snížila z 30 procent na pět až sedm procent. Uvedl vedoucí laboratoře pro výzkum aterosklerózy...


Praha - Institutu klinické a experimentální medicíny Jan Piťha.

Důležité je, aby se pacient s infarktem dostal během několika hodin do specializovaného zdravotnického zařízení, které je vybaveno k léčbě infarktu. Většinou tam podstoupí roztažení cévy balonkem, rozpuštění krevní sraženiny v tepně nebo chirurgický zákrok. Zpravidla po sedmi až deseti dnech pacienti nemocnici opouštějí.

Už v nemocnici však potřebují pořádnou dávku emociální podpory a povzbuzení, protože infarkt často v pacientech vyvolává pocity úzkosti a nejistoty. Deprese zvyšují úmrtnost a ztěžují zotavení.

Většina rizik infarktu je ovlivnitelná. Onemocnění cév se lze z 90 procent vyhnout. Předpokládá to však úpravu životosprávy a při tom hraje důležitou roli rodina. Hladina cholesterolu by neměla překročit čtyři milimoly na litr krve, krevní tlak by neměl překročit hodnotu 140/90, u diabetiků 130/80. To vyžaduje například omezit solení, alkohol a hlídat váhu. Strava by měla být pestrá a rozložená do pěti menších dávek. Lékaři doporučují zvýšení spotřeby ryb. Ryby však podle zkušeností primáře lázní v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku Františka Juráně nejsou v české populaci příliš v oblibě.

I když téměř třetina lidí, kteří prodělali infarkt, dokáže kouření omezit, zhubnout se podaří málokomu. Pro onemocnění srdce je nejnebezpečnější ukládání tuku v pase a na hrudi. Pro zdraví je důležitý pohyb. Pohyb v přírodě je pro kardiaka bezpečný při teplotě mezi čtyřmi až 30 stupni Celsia.

Pacienti by měli jezdit do lázní, pokud jim je lékař předepíše. Na lázně mají nárok do čtyř měsíců po prodělaném infarktu, ale část pacientů se brzy oklepe a má pocit, že je nepotřebuje.

Juráň uvedl, že pacienti, kteří prošli kardiorehabilitací v lázních, mají o čtvrtinu nižší úmrtnost než ti, kdo ji neabsolvovali. Lázně specializované na léčbu kardiaků ročně navštíví 32.000 lidí.

Podle Piťhy ve věku do 45 let téměř neexistuje žena s infarktem. Výjimkou jsou diabetičky. Ty jsou vystaveny stejnému riziku infarktu jako muži bez ohledu na věk. Po přechodu se riziko infarktu u žen zvyšuje a v populaci kolem 70 let se počet mužů a žen, které postihne infarkt, neliší.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?