Když vám ruší klid

15. 10. 2012 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce

Dotaz: Mám takový problém, který začal na počátku letošního jara. Bydlím v domě u soukromého majitele. Starý pán (původní majitel) zemřel a nyní se o nemovitost stará syn, jeho nástupce, tedy i dědic celého domu. Je pravda, že jsou nově vyklizené a vymalované sklepy, dvorek nechal vyčistit od všeho haraburdí a vydláždit. V domě je cedule, jestli máme zájem nechat na nový dvorek dát lavičky nebo zbudovat dětské hřiště. Tohle všechno je prima, ale já mám trápení s novými sousedy, kterým pronajal byt vedle, a naproti přes ulici s restaurací.




Odevšad jde opravdu velký hluk, a to ještě hluboko po půlnoci, takže jsem teď nejčastěji na tom našem dvorku, kde je klid a kam bohužel nemám ani okna. Sousedé pořád něco tlučou a vrtají, do otevřeného okna si dají rádio, které tam vyhrává celý den. Z protější poklidné cukrárny a kavárny se stala obyčejná hospoda, kde ani nevaří, ale výčep je pořád v obležení takových divných existencí. V létě už jsem to skoro nemohla vydržet. Jedna sousedka mi říkala, že mám zavolat na policii, druhá mi tvrdila, že je to hloupost, že mám volat městským strážníkům. Kam se můžu obrátit, existuje přece nějaký noční klid?

Renata Š.

Vážená paní Renato, chápu, že vás taková situace tíží, a věřím, že je to i velmi nepříjemné, pokud člověk nemá možnost klidu a odpočinku ve svém bytě. Ze situace, kterou popisujete, mám dojem, že majitel domu má snahu se o dům starat, a je jen možné, že noví sousedé pouze upravují byt. Pokud jste to ještě nezkoušela, a máte jen trochu pocit, že by to mělo smysl, je nejjednodušší za sousedy dojít a říct jim o jejich hlučnosti. Je úplně klidně možné, že si to prostě jen neuvědomují. Rekonstruují

byt a nenapadne je, že lidi ten hluk obtěžuje. V takových případech by bylo vhodné, aby sousedé dali např. formou vývěsky ve společných prostorách (u výtahu, u poštovních schránek apod.) vědět, že dochází k údržbě bytu a v jakém časovém horizontu bude probíhat. Může se pochopitelně stát, že neuspějete, pak bych navrhovala se ještě obrátit na majitele domu. I v jeho zájmu je udržovat pořádek a dobré sousedské vztahy v domě. Tohle je taková spíše smírčí cesta o sjednání klidu. V případě restaurace, kde mi jen z dotazu není zcela jasné, zda patří „pod správu“ stejného majitele nemovitosti, či jde o samostatnou záležitost, se lze obrátit na osobu zodpovědnou za provoz či majitele objektu (někdy je to i tatáž osoba) a pokusit se o domluvu.
Jinak vymezení doby nočního klidu je obecně vnímané v rozmezí od 22.00 hodin do 6.00 hodin následujícího dne. A ten, kdo v noci vytváří hluk tak, že jinému upírá právo na klidný spánek, se dopouští přestupku. V praxi se nejčastěji řeší nepovolená hudební produkce v různých podnicích a v takové situaci je za přestupek postižitelný provozovatel restaurace. Pokud ale noční klid ruší hosté a návštěvníci odcházející z restaurace, diskotéky nebo baru, je zodpovědná osoba, která rušení způsobuje. Za přestupek rušení nočního klidu hrozí od strážníků až peněžitá pokuta. Jestli však například přestupce odmítne spáchaný přestupek uznat, mohou strážníci celou věc předat k projednání správnímu orgánu (tj. přestupkové komisi příslušné radnice města či obce nebo úřadu městské části).
Dopouští-li se přestupku provozovatel restaurace nebo když se jedná o opakované jednání, předávají strážníci celou věc k vyřešení správnímu orgánu, od kterého hrozí postih daleko vyšší. Vy sama nemusíte nijak řešit, zda budete kontaktovat Policii ČR, tel. 158, či obecní (městskou) policii, tel. 156, případně linku 112 (jednotné evropské číslo tísňového volání).
Pokud se vám nepodaří domluvit, situace by přetrvávala a ani postih ze strany správních orgánů by neměl tížený efekt, je možné obrátit se na hygienickou stanici nebo i odborné firmy, které provádějí autorizovaná měření hluku, vibrací a neprůzvučností podle požadavků stanovených ČSN (české technické normy). Umí vytvořit i návrhy řešení na odhlučnění. Protokoly pak slouží také jako podklady pro případné soudní spory. Takové firmy zpracovávají i znalecké posudky pro soud (od soudního znalce), ale to bych brala jako nejkrajnější možnost řešení.
Přeji vám klidné bydlení a dobré sousedské vztahy.

O autorovi| Bc. Jana Bednářová, sociální pracovnice

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?