Kladenská nemocnice sníží základní kapitál kvůli úhradě ztráty

28. 8. 2019 6:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Kladenská nemocnice sníží svůj základní kapitál z více než jedné miliardy korun zhruba na 300 milionů. Důvodem je úhrada kumulované ztráty z minulých let ve výši téměř 757 milionů korun. Rozhodli o tom krajští zastupitelé. Krajská nemocnice je dlouhodobě ztrátová, výše kumulované ztráty pro zařízení představuje problém. Nemocnice se za současného stavu nemůže ucházet o evropské dotace. Snížením základního kapitálu a s tím související změnou poměru mezi základním a vlastním kapitálem se tato nevýhoda odstraní.


Pokud kumulovaná ztráta společnosti přesáhne polovinu základního kapitálu, mělo by být podle zákona navrženo její zrušení nebo přijetí jiného opatření. Dalším problémem je poměr mezi vlastním a základním kapitálem kladenské nemocnice, který je pouze 26 procent. Zařízení tak spadá do kategorie podniku v obtížích a kvůli špatnému finančnímu zdraví se nemůže ucházet o evropské dotace. Aby tomu bylo jinak, musí být poměr mezi vlastním a základním kapitálem aspoň 50 procent. V minulosti kvůli tomu kladenská nemocnice přišla například o možnost ucházet se o evropskou dotaci na energetické úspory.

Snížením základního kapitálu se odstraní problém s poměrem kumulované ztráty k základnímu kapitálu a vylepší se i poměr mezi vlastním a základním kapitálem nárůstem na více než 86 procent. Nemocnici se tak otevře možnost žádat o dotační podporu.

Opozice se snížením základního jmění nemocnice souhlasila. "Je to běžný nástroj, který se v podobných situacích aplikuje," uvedl poslanec za ODS Martin Kupka.

Kladenská nemocnice loni hospodařila se ztrátou více než 75 milionů korun. Opozice se dotazovala, zda se ztrátu daří dál snižovat. Krajský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) uvedl, že po loňském zklamání se nyní roční ztráta zařízení odhaduje na 40 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?