Kmenové buňky rozdělily Bushovu administrativu

26. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přidělit, či nepřidělit peníze ze státní pokladny na biomedicínský výzkum, který používá buňky pocházející z lidských embryí? Tuto otázku bude muset rozhodnout americký prezident Bush, kterého se nyní snaží ovlivnit dva tábory, píše The New York Times. Na jedné straně se nacházejí ministři jako Tommy G. Thompson, odpovědný za resort zdravotnictví...


který zdůrazňuje, že pokusy s embryonálními kmenovými buňkami mohou vést k novým postupům v léčbě dosud neléčitelných nemocí, na druhé straně jsou poradci prezidenta vedení Karlem Rovem, kteří se obávají, že federální podpora takového výzkumu by mohla prezidenta zbavit sympatií konzervativních voličů, protipotratových skupin a katolické církve.

Obě strany nyní procházejí jeho výroky během volební kampaně, které obecně vyjadřovaly nesouhlas s použitím embryonálních kmenových buněk, ale někteří také našli dvojznačná vyjádření, která by určitý výzkum mohla umožnit.

V dopise nedávno zaslaném protipotratové skupině Culture of Life Foundation Bush vyjádřil svůj postoj opatrně volenými slovy: „Stavím se proti federálnímu financování výzkumu kmenových buněk, který znamená zničení žijících lidských embryí. Podporuji ale inovativní medicínský výzkum týkající se život ohrožujících a oslabujících chorob včetně slibného výzkumu kmenových buněk pocházejících z tkání dospělých osob.“

Oficiální místa nyní hledají kompromis, který by bral v úvahu morální výhrady, aniž by zabránil možnému přínosu výzkumu. Rozhodnutí se očekává během několika nejbližších týdnů.

(spe), Hospodářské noviny, 26.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?