Kolem lékařů dramatické chvíle

4. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V Královéhradeckém kraji podalo ke konci loňského roku výpověď celkem 308 lékařů. Nejvíce lékařů, celkem 187, hodlá odejít ke konci února z Fakultní nemocnice v Hradci Králové, která je největším zdravotnickým zařízením v kraji. V krajských nemocnicích podalo výpověď celkem 121 lékařů.


„Do konce roku jsme obdrželi celkem 187 výpovědí, jedna další dorazila až během pondělí. Žádné stažení podané výpovědi jsme zatím nezaznamenali,“ řekl ČTK ředitel hradecké fakultní nemocnice Roman Prymula. V hradecké nemocnici pracuje v přepočtu na plné úvazky 575 lékařů.

V krajských nemocnicích Královéhradeckého kraje pracuje 446 lékařů, výpověď podalo 121 z nich, což je necelá třetina z celkového počtu. Například v Oblastní nemocnici v Náchodě podalo výpověď 57 lékařů, v Trutnově šest, v Jičíně 42, Rychnově nad Kněžnou 16 lékařů. V nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku nikdo výpověď nepodal.

Pardubický kraj připravuje krizový scénář pro nemocnice, které evidují desítky výpovědí lékařů. V případě, že skutečně odejdou, hrozí omezení péče. Po schůzce s řediteli nemocnic hejtman Radko Martínek (ČSSD) ČTK řekl, že situace je dramatická. „Bohužel situace je dramatická, jednak v počtu lékařů a ještě horší je ve struktuře výpovědí, jsou odbornosti, které jsou nepostradatelné,“ řekl hejtman.

Nemocnice stále aktualizují počty výpovědí. Z nemocnice v Ústí nad Orlicí chce odejít více než čtvrtina lékařů, v Pardubicích a Chrudimi podalo výpověď zhruba 40 procent lékařů. Svitavskou nemocnici se chystá opustit asi 30 procent odborníků. V litomyšlské nemocnici je situace relativně nejlepší, vedení eviduje jen přes šest procent výpovědí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?