Komunita pro lidi s poruchou osobnosti se stěhuje, rozšíří kapacitu

6. 3. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Terapeutická komunita Kaleidoskop pro lidi s poruchou osobnosti, která funguje jako jediná v Česku, se chystá rozšířit svou kapacitu. V zařízení v Solenicích u Příbrami, kam se z Prahy 13 přestěhovala, plánuje do budoucna přidat k nynějším 14 dalších šest míst.

ČTK o tom informovala Petra Matoušková ze sdružení Kaleidoskop.

„Dosud jsme byli schopni poskytovat služby pouze 14 lidem z celé ČR. V nejbližší době dojde k navýšení o dvě osoby. Na čekací listině pro přijetí do terapeutické komunity se stabilně pohybuje 10 až 15 žadatelů, do budoucna proto počítáme s rozšířením až na 20 míst,“ uvedla ředitelka sdružení Kaleidoskop Renáta Tumlířová.

Komunita vznikla v roce 2006. Sídlila v Praze 13. Loni v říjnu sdružení získalo od policie na splátky její bývalé školící středisko v Solenicích. Rekonstrukce začala v lednu, skončit má v srpnu. Podle Matouškové staré prostory už neumožňovaly další rozvoj.

Poruchy osobnosti ovlivňuje genetika, dětství i zkušenosti a stres. Projevují se dlouhodobými potížemi v chování a emocích. Lidé bývají třeba paranoidní, příliš impulsivní, teatrální, narcističtí, trpívají úzkostmi. Nejsou schopni běžně fungovat, plnit povinnosti a navazovat a udržovat vztahy. Porucha se nedá odstranit léky, ale vyžaduje dlouhodobou psychoterapii.

Komunita představuje alternativní službu. Zakladatelé Kaleidoskopu se inspirovali v Británii, kde nedaleko Londýna ozdravné společenství fungovalo šest desetiletí – nejprve pro válečné veterány, pak pro lidi s poruchami osobnosti. V Česku komunita nabízí možnost žít „ve zmenšeném modelu společnosti“. Klientům, kteří v ní zůstávají 12 až 18 měsíců, má zlepšit život a pomoci zvládat každodenní starosti a práci. Věnují se jim sociální pracovníci. Program zahrnuje terapie, sport či vzdělávání.

Obyvatelé se starají také o chod zařízení, jeho údržbu, pořizují zásoby a vaří. Sdružení lidem pomáhá i po jejich odchodu z komunity. Poskytuje jim poradenství a doprovod.

Kaleidoskop spolu s holešovickým psychologickým centrem otevírá také terapeutickou skupinu pro lidi, jimž lékaři poruchu osobnosti diagnostikovali. Na setkání by pacienti mohli docházet čtvrt roku až dva roky. Zájemci se mohou hlásit od února.

Kaleidoskop financuje své služby z dotací ministerstva práce a pražského magistrátu, z grantů, z plateb od klientů i z darů. Od dárců přijímá jak peníze, tak vybavení. Bližší informace o tom, jak je možné přispět, jsou na webu www.kaleidoskop-os.cz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?