Konec Acylpyrinu v Čechách

20. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Skoro čtyřicet léků, na které jsme byli po léta zvyklí, už neseženeme. Z legislativních, licenčních, ale i finančních důvodů výrobců končí Dinyl, Valetol, Kinedryl, Aviril H a dokonce i Acylpyrin. Při pořízení náhradních léků budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy...


Praha - Bolí vás hlava a bolesti přestanou pouze po požití Dinylu, Eunalgitu nebo Spasmoveralginu? Před jízdou autem se musíte zklidnit Kinedrylem? Máte smůlu, tyto a další léky z tuzemské produkce už na trhu končí. A příčina? Veškerá dokumentace o lécích musela před vstupem do Evropské unie projít revizí. Pacienti v Česku po ní mají záruku, že se jim stejně jako v ostatních zemích unie prodávají léky, u kterých jsou výrobci schopni doložit jejich kvalitu, účinnost a bezpečnost. Ze zhruba devíti tisíc medikamentů byla na základě revize zrušena registrace asi 40 přípravků, což je méně než jedno procento. Na některé léky výrobce o obnovení registrace už nežádal. Jde většinou o levnější, často užívané léky. „Ceny léčiv u nás byly mnohem nižší než v jiných zemích EU,“řekl ředitel Mezinárodní asociace farmaceutických společností Pavel Mazan. „U volně prodejných léků jsou ceny v Česku zhruba na 60 procentech průměru starých zemí EU,“dodává.

Největší seznam léků, které se prakticky už nevyrábějí a lékárny je dostávají pouze ze skladů, má firma Zentiva. Podle ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv Milana Šmída ukončení výroby některého léčivého přípravku souvisí většinou s obchodní strategií firem a s komerčními důvody. „V případě Zentivy mohou být důvodem i požadavky Úřadu pro hospodářskou soutěž související se spojením firem Léčiva a Slovakofarma,“připustil ředitel. Podle jeho slov by takový výrobek mohla pak vyrábět jiná firma. A nemusela by dodržet původní cenu. „Všechna průmyslová odvětví inovují svůj sortiment,“sdělila mluvčí Zentivy Věra Kudynová. „Kdo by chtěl mít trabanta, když může mít fabii? Za každý lék, jehož životní cyklus již skončil, předkládáme kvalitnější a efektivnější náhradu,“tvrdí Kudynová. Pomlčela ovšem, že i za vyšší cenu. Pacienty o změnách mají prý informovat lékaři a lékárníci. Ti nám sdělili, že skoro všechny náhradní léky zdražily v průměru o třetinu až polovinu.

Jakou náhradu za zrušené léky:

Aviril H (mast na hemoroidy) - Faktu, Mastu S

Dinyl (na bolest, pouze na předpis) - rozhodne lékař

Riboflavin (vitamin B) - B-komplex

Vitazulen (dezinfekce, pouze na předpis) - rozhodne lékař

Spasmoveralgin(na bolest, na předpis) - rozhodne lékař

Eunalgit (na bolest, na předpis) - rozhodne lékař

Valetol (na bolest) - Saridon

Kinedryl (na nevolnost) - Avioplant, Travelgum

Acylpyrin (na bolest) - Aspirin

MARTA PAWLICOVÁ, Večerník Praha, 19.7.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?