Konferenci o AIDS provázejí demonstrace a protesty

13. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Členové skupiny Act Up-Paris, kteří polili barvou portréty západních státníků, rozvinuté země obvinili, že nedávají na boj proti AIDS tolik peněz, kolik slíbily. Další protestující kritizovali společnost Glaxosmithkline za to, že sice před dvěma a půl lety uvolnila svou licenci na lék proti viru HIV, avšak dosud se prý nevyrobila ani jedna pilulka...


BANGKOK - Účastníci demonstrací včera v Bangkoku, kde se koná světová konference o nemoci AIDS, požadovali větší množství finančních prostředků pro boj proti této chorobě. Členové skupiny Act Up-Paris polili červenou barvou portréty západních státníků. Jiní protestující obsadili stánek britské farmaceutické společnosti Glaxosmithkline.

Program OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS) upozornil, že kdyby se finanční příspěvky nezvýšily, nedostávalo by se v příštím roce 6,2 miliardy dolarů. Program UNAIDS soudí, že bohaté státy dávají málo, vezme-li se v úvahu, že loni bylo virem HIV, který nemoc způsobuje, infikováno pět milionů dalších lidí a 2,9 milionu osob na chorobu AIDS zemřelo.

Světový fond pro boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii i UNAIDS tvrdí, že pro boj proti šíření viru a nemoci bude příští rok potřeba 12 miliard dolarů. Od roku 2007 by podle nich mohla „obsáhlá odpověď“ na chorobu stát ročně dokonce 20 miliard.

Členové skupiny Act Up-Paris, kteří polili barvou portréty západních státníků, rozvinuté země obvinili, že dávají málo. Údajně nedávají ani tolik, kolik slíbily, což je deset miliard ročně.

Další protestující nařkli z podvodu společnost Glaxosmithkline a obsadili její stánek. Kritizovali ji za to, že sice před dvěma a půl lety uvolnila svou licenci na lék proti viru HIV, avšak dosud se prý nevyrobila ani jedna pilulka. Mluvčí společnosti řekl, že uvolnění licence neznamená, že se začne vyrábět okamžitě.

Program UNAIDS má za to, že pouze sedm procent osob, které byly infikovány virem a které potřebují léky, medikamenty opravdu dostává. V případě infikovaných těhotných žen to údajně jsou tři procenta.

Účastníci konference dnes ve svých vyjádřeních hovořili hlavně o důležitosti kondomů. Podle nich to je spolehlivá zbraň proti šíření nemoci. Jejich příspěvky mířily proti politice prezidenta USA George Bushe, který v minulosti prohlašoval, že nejsilnější zbraň je pohlavní zdrženlivost.

Americkou politiku, která klade důraz na zdrženlivost, po ní na věrnost a poté na kondomy, prozatím na konferenci podpořil jen ugandský prezident Yoweri Museveni. Kondomy naopak na první místo kladli například zástupci hostitelské země Thajska.

Konference se účastní více než 17.000, podle některých zdrojů až 20.000 delegátů ze 160 zemí světa. Hlavními tématy jednání jsou pokrok v léčení nemoci, dostupnost léčby a prevence před šířením viru HIV. Podle údajů OSN loni žilo ve světě 38 milionů lidí nakažených tímto virem.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?