Kopřivový čaj se v lékařství používá odedávna. Je plný vitamínů, minerálů a antioxidantů

9. 5. 2025 7:30
přidejte názor
Kopřivový čaj
Autor: Shutterstock

Pití čaje je dlouholetou tradicí. Co se týče toho kopřivového, pojí se navíc se zdraví prospěšnými účinky a již po staletí se pokládá za bylinný lék.  Není divu, vezmeme-li v potaz, že obsahuje množství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Účinky kopřivového čaje jsou rozmanité, zahrnují například zmírnění projevů zvětšené prostaty a užitek z něj mají i lidé s anémií. 

Kopřivový čaj se připravuje z mladých listů kopřivy dvoudomé, potažmo jejích sušených listů. Jedná se o rostlinu, která je u nás velmi rozšířená. Setkat se s ní můžete třeba v příkopech nebo na březích vodních toků.  Většina lidí ji pokládá za nepříjemný plevel, kolem nějž jen opatrně našlapují, aby se o něj nepožahali. Skrývá se v ní ale mnohem víc, o čemž se záhy budete moct sami přesvědčit. 

Co se dozvíte v článku
  1. Co je kopřivový čaj?
  2. Obsažené látky
  3. Jaké má kopřivový čaj účinky?
  4. Dávkování kopřivového čaje
  5. Kopřivový čaj: příprava

Co je kopřivový čaj?

Kopřivový čaj patří mezi bylinné čaje a připravuje se z listů kopřivy dvoudomé. Je znám už po staletí, údajně má svůj původ v Číně, kde se měl uplatňovat v lékařství. Díky zdravotním přínosům, které se mu připisují, se stal vyhledávaným také u nás. 

Chuť kopřivového čaje je specifická, někteří ji přirovnávají ke špenátu. Listy kopřivy je však možné kromě čaje využít i jiným způsobem, posloužit mohou jako příloha místo špenátu, dále se z nich může vyrobit pesto nebo se mohou přidat do polévky. Kopřiva se též používá v podobě tinktury nebo šťávy. 

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) se řadí mezi vytrvalé rostliny. Kromě Evropy na ni lze narazit i v severní Africe a Asii. Kopřiva se vyskytuje ve vlhkých, lužních lesích, na březích vodních toků, rumištích, v příkopech nebo na opuštěných místech. Pro tuto rostlinu jsou typické srdčité listy a květy zelenavé barvy. 

Stonek bývá pokryt drobnými tuhými chloupky uvolňujícími žahavé chemické látky, jakmile se jich někdo dotkne. Těmi látkami jsou patrně serotonin, amin acetylcholin a histamin, přičemž v místě kontaktu s pokožkou může přivodit otok a zarudnutí, dané místo rovněž svědí a štípe. 

Jakožto přírodní antihistaminikum s protizánětlivými a antibakteriálními vlastnostmi může podpořit léčbu akné a jiných kožních potíží. Dále může přispívat k udržení zdravé hladiny cholesterolu, roli ve snižování cholesterolu hraje látka zvaná kvercetin. [1, 2, 3, 4, 56]

Obsažené látky

Listy kopřivy jsou plné živin. Obsahují vitamín C, A, D a K, steroly či mastné kyseliny, například kyselinu alfa-linolenovou. Dále se v nich nachází řada minerálů, jako je zinek, hořčík, draslík, vápník a železo. Z antioxidantů lze jmenovat karotenoidy, terpenoidy či polyfenoly. [7, 89]

Jaké má kopřivový čaj účinky?

Kopřivový čaj se vyznačuje antimikrobiálními a antibiotickými účinky, tudíž lze použít na posílení imunity, jako prevence proti infekcím a k potlačení bakterií způsobujících různá onemocnění. Určité sloučeniny obsažené v kopřivovém čaji zároveň účinkují jako antihistaminika a mohou pomoci snížit zánět v těle a projevy alergie

Antioxidanty, jako například karotenoidy, polyfenoly či terpenoidy, zas působí proti chronickým onemocněním. Jedná se o srdeční choroby, obezitu či rakovinu. Zvláště polyfenoly by mohly být účinné při léčbě rakoviny prsu a prostaty. Mimoto se v kopřivovém čaji nachází fenoly s diuretickým účinkem, následkem čehož dochází ke snížení objemu krve, což se může projevit snížením krevního tlaku. 

Těžit z účinků kopřivového čaje mohou také diabetici. Kopřivový čaj totiž může přispívat ke zlepšení funkce slinivky břišní, díky čemuž se může uvolňovat více inzulinu, jehož funkcí je snižovat hladinu cukru v krvi. Čaj z kopřiv je důležitý také pro zdraví očí, jelikož je bohatý na vitamín A a betakaroten. Konkrétně betakaroten má vliv na zachování zdravé sítnice a obstarává správnou reakci očí na světlo.

Dračí krev pomáhá urychlit hojení ran. Její další účinky se však musí ještě důkladněji prozkoumat
Přečtěte si také:

Dračí krev pomáhá urychlit hojení ran. Její další účinky se však musí ještě důkladněji prozkoumat

Kopřivový čaj může přijít vhod i pánům. Obsaženým polyfenolům se připisuje schopnost zmírnit projevy benigní hyperplazie prostaty, příznivě tedy působí na zvětšenou prostatu. Dosahuje toho snížením účinku testosteronu na prostatu. Dále na co je dobrý kopřivový čaj, jsou již zmíněné alergie a jiné mírné respirační potíže. 

Kromě toho má kopřivový čaj ulevovat od kloubních potíží. Je to dáno jeho protizánětlivými vlastnostmi. V kopřivě obsažené železo pak může být prospěšné pro pacienty s anémií. Coby diuretikum vede ke zvýšení produkce moči a zbavuje se kyseliny močové, což má příznivý vliv na ledviny. Bylinkáři přitom používají kopřivový čaj na vlasy, obsažený oxid křemičitý má být dobrý na růst vlasů. 

Často se dává též do souvislosti kopřivový čaj a hubnutí, poněvadž má umožňovat vyplavování toxinů z těla. Takováto detoxikace organismu může vést ke zlepšení jeho funkce a potažmo hrát roli při hubnutí. 

Děláte si kopřivový čaj?

Má kopřivový čaj nežádoucí účinky?

Obecně je konzumování kopřivového čaje dospělými považováno za bezpečné, avšak najdou se výjimky, u nichž byly zaznamenány vedlejší účinky. Pokud jde o kopřivový čaj v těhotenství, má sloužit ke stimulaci děložních stahů, a proto je namístě pouze pro ženy s opožděným nebo nezvykle pomalým porodem. U těhotných žen by jinak mohl přivodit předčasný porod či potrat

Zároveň se pokládá za diuretikum, kvůli čemuž nemusí být vhodný pro těhotné a kojící ženy. Možná jste však zaslechli, že se konzumuje kopřivový čaj při kojení. Jedná se totiž o galaktogogu, tedy látku stimulující tvorbu mléka.

O bezpečnosti jeho konzumace v těhotenství je nejlepší se poradit s lékařem, případně ho pro jistotu po toto období vynechat. Pakliže ho kvůli zdravotním benefitům hodláte pít i v průběhu těhotenství, nechejte si pití kopřivového čaje až na druhý či třetí trimestr a požívejte ho střídmě. 

Nedoporučují se dále přípravky z kopřivy a kopřivový čaj pro děti do 12 let, jelikož mohou mít vliv na metabolismus androgenů a estrogenů. Ve vzácných případech může kopřivový čaj vyvolat alergickou reakci, žaludeční křeče nebo průjem. Jestliže pobíráte určité léky, například diuretika, betablokátory, léky na cukrovku či ACE inhibitory, je kvůli možné interakci s léky nutné konzumaci kopřivového čaje předem konzultovat s lékařem. [10, 11, 12, 13, 14, 15]

Kvíz: Znáte účinky léčivých bylin?

Květiny nás kromě pestrých barev přitahují svou vůní. Mnohé z nich však nepůsobí na zahradě jen jako okrasa, ale mají i léčebné účinky. Jejich pěstitelé si je pak schraňují na dobu, kdy by jim mohly pomoci v boji s nějakou nemocí. Před rozvojem medicíny bylo běžné, že se lidé na jejich léčivou sílu spoléhali.

Dávkování kopřivového čaje

Nelze určit, jak často pít kopřivový čaj. Můžete si ho dopřát jednou až dvakrát denně, ale dbejte, abyste nepřekročili jeho denní dávku. Ta činí zhruba 300 mg. Pokud jde o to, jak dlouho pít kopřivový čaj, nejedná se o bylinku vhodnou ke dlouhodobému užívání, a tedy by se neměla konzumovat nepřetržitě déle jak tři týdny. 

Co se týče toho, kdy pít kopřivový čaj, nejlepší je si ho připravit z mladých listů kopřivy, tedy na jaře. Kopřivy nicméně rostou až do konce podzimu. Starší listy kopřivy se však vyznačují tím, že jsou tužší a mají nahořklou chuť. [16, 17, 18]

Kopřivový čaj: příprava

Příprava kopřivového čaje je jednoduchá. Spočívá v louhování listů rostliny v horké vodě. Zároveň platí, že čím déle ho necháme louhovat, tím silnější chuti dosáhneme. Ideálně se připravuje kopřivový čaj z čerstvých kopřiv, ale lze použít i sušené listy.

Nemusíte se navíc obávat, že byste si při pití kopřivového čaje popálili jazyk, při vaření totiž svou pálivost kopřiva ztrácí. Co se týče samotné přípravy čaje, obvykle se volí poměr 2 šálky vody na 1 šálek kopřiv.

Kopřivový čaj: recept

Ingredience:

  • kopřivové listy,
  • vroucí voda,
  • Na oslazení: med, skořice nebo stévie,
  • Na dochucení: máta, rozmarýn, tymián, citronová verbena či meduňka.

Postup:

Nejdříve listy kopřivy vložíme do kastrůlku a přilijeme vodu, kterou přivedeme k varu. Po stáhnutí kastrůlku z plotny necháme směs louhovat přinejmenším 5 minut. Poté směs scedíme, osladíme medem, skořicí nebo stévií a máme hotovo. Kdybyste chtěli čaji dodat říz, můžete ještě přidat nějakou oblíbenou bylinku. [19, 20, 21, 22]

Zdroje: bbcgoodfood.com, medicalnewstoday.com, healthline.com, urmc.rochester.edu, kvetenacr.cz, botany.cz, medicinenet.com, webmd.com, 4health.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?