Kovařík: Chceme dobře hospodařit

30. 3. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Jako první z krajských zařízení se Nemocnice v Karviné-Ráji pustila do optimalizace lůžek.


Ušetřit, zlepšit hospodaření, zachovat rozsah výkonů a bodovou výkonnost nemocnice. Toto všechno je cílem snah vedení karvinsko-orlovské nemocnice, které se rozhodlo k 1. dubnu provést redukci lůžek.
Chystá ale i další změny, které by však pacienti neměli vůbec poznat.

„Jednoznačnou prioritou je reagovat na nedobré výsledky hospodaření, které po sobě zanechalo minulé vedení tohoto ústavu,“ vysvětlil ředitel Nemocnice v Karviné-Ráji Petr Kovařík. Součástí „ozdravného programu“ je již minulý týden avizované snížení počtu lůžek. O 71 v Karviné, o 10 v Orlové.

Ruku v ruce s tím půjde i snižování počtu zaměstnanců.

„V prvé řadě jsme neprodloužili smlouvy u těch zaměstnanců, kteří je měli na dobu určitou. Dále odcházejí lidé v důchodovém věku. Vše jsme maximálně citlivě probírali jednak s primáři i se zástupci odborů,“ uvedl Kovařík.

Podle náměstka ředitele pro zdravotnickou péči Radka Sušila redukce lůžek neznamená omezení péče nebo komfortu pacientů. „Spíše naopak. Například na interně je dnes na pokoji až šest lůžek, takže snížením jejich počtu o 20 bude více prostoru a na pokojích nebude tak plno,“ řekl Sušil.

Přes všechna tato opatření nemocnice i letos skončí s největší pravděpodobností ve ztrátě.
„Díky optimalizaci lůžek počítáme, že ušetříme 13 milionů korun,“ prozradil ředitel Petr Kovařík. I tak ale bude ztráta nemocnice v desítkách milionů korun.

Co na to zřizovatel? „Je jasné, že takovouto ztrátu nelze umazat během roku.
Kraj jakožto zřizovatel samozřejmě tlačí na management všech svých nemocnic a ideálním stavem je nula,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Karel Konečný.

Dodal však, že zcela vyrovnané hospodaření není pro zřizovatele prvořadou prioritou.
„Úkolem krajské nemocnice je v prvé řadě zajistit co nejširší rozsah akutní péče a podle toho se vedení kraje k těmto věcem staví,“ tvrdí Konečný.

Po první fázi optimalizace budou následovat další. V nejbližších týdnech chce ředitel nemocnice vyřešit double chirurgických ambulancí v Karviné a Orlové.

„Chceme spektrum chirurgické péče rozdělit tak, aby se každá nemocnice specializovala na určité výkony,“ dodal ředitel nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?