Kritika protikrizového plánu: Navýšení plateb státu je nedostatečné

19. 3. 2009 10:26
přidejte názor
Autor: Redakce
První reakce na přijetí plánu, který má pomoci českému zdravotnictví vypořádat se s hospodářskou krizí, byly převážně kladné. Nyní se ale objevují první námitky, mezi ty nejhlasitější patří nedostatečné navýšení plateb za státní pojištěnce. Podle některých také chyběla diskuse nad jednotlivým kroky...


Protikrizový plán ministerstva zdravotnictví je nedostatečný, začíná se ozývat z různých koutů republiky. Většina odborníků je přesvědčena o tom, že určitá opatření bylo nutné prosadit, neshodují se ale na tom, zda opatření nedávno schválená ministerstvem, jsou ta pravá.

Nejčastější kritika míří na navýšení plateb za státní pojištěnce, podle mnohých je totiž toto zvýšení nedostatečné a nepřinese do systému tolik peněz navíc. „Již podle platné legislativy by se podle předběžné modelace měla platba státu zvýšit od 1. 1. 2010 z dosavadních 677,- Kč na 774 korun. Úprava od 1. 7. 2009 na 731 korun proto žádné mimořádné zvýšení proti původním záměrům nepřinese,“ míní například generální ředitel Oborové zdravotní pojišťovny a šéf Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Podobně reaguje i Svaz pacientů, podle něj je navýšení po dvouletém zmražení zanedbatelné. „Pojistné placené státem není po dvouletém zmražení dostatečně opraveno, úprava má letos přinést 1.8 miliardy a příští rok 3.6 miliardy, což zvýší podíl zdravotnictví na DPH o 0,1 %, to je dvanáctkrát méně, než potřebujeme k dosažení evropského průměru,“ tvrdí viceprezident Svazu pacientů ČR Josef Mrázek. Podle svazu není stabilita ekonomiky veřejného zdravotnictví ohrožena, nebude-li úmyslně podlamována, jako v případě zmražení pojistného za státní pojištěnce.

Nedostatečná diskuse

Nad jednotlivými kroky se podle Svazu pojišťoven mělo více diskutovat. „Nad jednotlivými návrhy by se mělo ještě diskutovat, zda skutečně přinesou předpokládaný efekt a zda by stejný cíl nebylo možno dosáhnout jednodušeji. To se týká i snižování provozních zdrojů pojišťoven a fondu prevence. Nejvíce však postrádám základní předpoklady, na nichž bude finanční bilance roku 2010 postavena. To je odhad vývoje příjmů z pojistného a nezaměstnanosti a záměr ministerstva zdravotnictví jak cílit růst výdajů. Musíme nejprve vědět, jaká jsou očekávání a cíle při spotřebě léků a jaký nárůst cen považujeme za nutné minimum. Teprve potom vyjde, zda na to máme, nebo nemáme zdroje,“ domnívá se Friedrich.

Nedostatečnosti ve schváleném opatření vidí i Jindřich Gráf z České lékařské komory. „V protikrizovém plánu chybí mnoho důležitých věci, proč například ministerstvo nepřipraví novelu paragrafu o tvorbě maximální ceny léku. Dnešní znění umožňuje, aby v 22 zemích EU byla cena nižší než v ČR,“ stěžuje si Gráf. Navíc podle něj nelze učinit přesné propočty úspor těchto kroků, všechno jsou to pouze odhady.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?