Kvůli spalničkám byly uzavřeny školy na Samoi

19. 11. 2019 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
V tichomořském ostrovním státě Samoa byl vyhlášen stav nouze kvůli epidemii spalniček. V celé zemi byly uzavřeny školy, informovala tisková agentura Kjódó. Infekční onemocnění na Samoi patrně zabilo nejméně 11 lidí.


Samojská vláda vyhlásila stav nouze už v pátek. Opatření zahrnuje mimo jiné zákaz velkých shromáždění. Rozhodnutí o uzavření škol se týká všech těchto zařízení včetně Samojské národní univerzity.

Podle stanice Television New Zealand bylo v zemi zaznamenáno více než 700 případů spalniček. Novozélandský vicepremiér Winston Peters oznámil, že jeho země na Samou vyšle 30 zdravotníků, kteří mají pomoci zamezit šíření nákazy. Nový Zéland zemi s méně než 200.000 obyvateli poskytl také vakcíny.

Spalničky se v posledních týdnech objevily i v sousedním tichomořském státě Tonga.

S šířením tohoto infekčního onemocnění se v současnosti potýká mnoho zemí světa včetně evropských. Status zemí, kde byly spalničky vymýceny, světová zdravotnická organizace (WHO) na konci srpna zrušila Česku, Británii, Řecku a Albánii.

Spalničky se šíří kapénkami a jsou vysoce nakažlivé. Prvními příznaky jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek, někdy bílé tečky v ústech. Později se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná za ušima a šíří se na obličej, krk, břicho, ruce a nohy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?