Langer a Kalousek si kvůli poplatkům vyšlápnou na hejtmany

17. 2. 2009 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda včera pověřila ministra vnitra Ivana Langra (ODS), aby v souvislosti s hrazením poplatků ve zdravotnictví jednal s představiteli krajů a prověřil nakládání s krajským majetkem. Další úkoly dostal i ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Oznámil to premiér Mirek Topolánek...


Langer má podle něj zjistit, zda samosprávy placením poplatků za některé pacienty neporušily zákon o veřejném zdravotním pojištění.

V části své působnosti, kdy kraje vykonávají veřejnou správu, spadají regiony pod ministra vnitra.

Langer Právu bez dalších podrobností potvrdil, že se s hejtmany sejde. Hned včera se chtěl spojit s šéfem Asociace krajů ČR a jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem.

„V dohledné době bych se chtěl setkat se zástupci krajů a vyjasnit si jejich postup v oblasti vybírání či úhrady zdravotnických poplatků zejména v souvislosti s nakládáním s majetkem krajů a dodržováním řádného výkonu veřejné správy,“ řekl ministr.

Zda je chování krajů v souladu se zákonem o darovací dani, má prověřit ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Podle usnesení vlády má analyzovat právní důsledky rozhodnutí, která „ve svém důsledku zřejmým a závažným způsobem porušují daný zákon“.

Navíc má Kalousek kabinetu „předložit informaci o důsledcích pozastavení uvolňování nemandatorních (nezávazných) finančních prostředků představujících příjem rozpočtu krajů,“ doplnil Topolánek. Odmítl spekulace, zda jde o pohrůžku zkrácení dotací krajům z centra.

ČSSD: Je to nátlak

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka proti takové vládní iniciativě protestuje.

„Především kraje mají rozpočtovou autonomii. Ministr financí nemá co mluvit do příjmů a výdajů krajů, pokud jsou definovány zákonem,“ vysvětlil Sobotka.

Pověření ministra vnitra šetřením považuje Sobotka za zvláštní omyl a myslí si, že problematika spadá spíše do resortu ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové (ODS).

„Jestliže je tímto pověřen ministr vnitra, pak evidentně nejde o poplatky, nejde o zdravotnictví, ale jde o jakousi formu nátlaku či zastrašování krajských reprezentací,“ dodal Sobotka.

Pověření ministrů jednat o hrazení poplatků označil předseda ČSSD Jiří Paroubek jako snahu vlády o konfrontaci.

„Šest let jsem byl náměstkem primátora hlavního města Prahy pro finance, tzn. krajské samosprávy v Praze. Nestalo se mně nikdy, že by vláda zasáhla do nějakého výdaje a řekla, to je na ohňostroj, na divadlo nebo na nějakou kulturní akci. To, co chce nyní vláda, je naprosto neslýchané, je to novum v její politice,“ řekl Paroubek Právu.

Hašek zdůraznil, že vláda své rozhodnutí s kraji nekonzultovala. „Neváhala udělat kontroverzní krok, jde proti svobodě krajů ve věci rozpočtu,“ doplnil Hašek a oznámil, že kabinetu a zvláště šéfům vnitra a zdravotnictví nabízí jednání s Asociací krajů.

Hašek zvažuje setrvání v koalici

Koalice v Jihomoravském kraji je ohrožená. Hejtman Hašek včera ohlásil, že pokud se koaliční partner nezasadí o zrušení regulačních poplatků a nedodrží tím koaliční smlouvu, není důvod setrvávat dále v koalici.

Záměr vlády se nelíbí ani středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi. „Hledá mocenské a silové páky na kraje, aby nás donutili nesplnit předvolební slib. Neustále musíme čelit nějakým žalobám a stížnostem, v tomto případě budeme čelit Ivanu Langrovi. Já ho rád na krajském úřadě přivítám, může si to sám osobně přijít prověřit,“ řekl Rath.

Velmi podobně se vyjadřují i hejtmani v krajích, kde často vládnou s ODS nebo lidovci.

„Logické by bylo, kdyby se do debaty zapojila ministryně Filipiová, což se ale nestalo,“ podivil se jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Podle moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) má vláda plné právo kontrolovat, jak kraje se svěřeným majetkem nakládají. „Kraje ale zase mají právo poskytnout svým občanům dar. Rozhodně tím neporušujeme nějaký zákon,“ dodal.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?