Larva: Doktoři nebyli schopni řešit problémy

17. 2. 2010 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarské zdravotnictví prochází velkými změnami, radní kraje jsou ale přesvědčeni, že vše směřuje k lepšímu. „Rozpadem koalice se staly postoje stávajících členů čitelné a ukázaly neschopnost doktorů řešit skutečné problémy,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz radní Václav Larva.


V poslední době se hodně hovoří o odvolání náměstka Brázdila. Proč k tomuto kroku došlo?

Nebyl soulad mezi prací doktora Brazdila a představou, kterou o této manažerské práci mělo představenstvo Karlovarské krajské nemocnice.

Sám náměstek kritizuje způsob odvolání, tvrdí, že nebyl vůbec o ničem informován a nebyly mu vysvětleny důvody. Domníváte se, že měl něco kraj udělat jinak?

Odvolání náměstka bylo provedeno fakticky rozhodnutím představenstva 8.2 v odpoledních hodinách. Doktor Brázdil byl seznámen s tímto 9.2. generálním ředitelem nemocnice. Právo takto rozhodovat má představenstvo na podkladě stanov a.s. Připomínky k jeho práci byly dlouhodobé, na určité věci byl opakovaně upozorňován.

Dlouhodobě se hovoří o nedostatku lékařů v kraji. Absolventy se díky padesátitisícovému náborovému příspěvku daří lákat, horší je to s odcházením těch starších. Jaká je situace nyní?

Tento trend není záležitostí jen tuzemskou. Po nabytí kvalifikace a určitých zkušeností hledají lékaři zlepšení finančního stavu v privátním sektoru.V tržní ekonomice je osobní prospěch vždy na prvním místě a apelace na kolektivní zájmy či morálku asi není „cool“. Jsou to hořká slova, ale nemocniční oddělení může nabídnout jen odbornou perspektivu, práci která bude těšit v erudovaném a stabilizovaném kolektivu za uspokojivých finančních podmínek, to je náš cíl.

Jaké aktuální problémy dále v oblasti zdravotnictví kraj řeší?

Jako všechna zdravotnická zařízení našeho typu, zejména personál, finance a podobně.

V listopadu došlo k rozpadu koalice, oslabil se tím tak váš mandát. Vnímáte to nyní s odstupem času jako problém?

Opak je pravdou - rozpadem koalice se staly postoje stávajících jejích členů čitelné a prokázal se rozpor mezi proklamacemi a praktickou politickou a manažerskou neschopností hnutí doktoři řešit skutečné problémy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?