Lék na krizi schválen: stát připlatí za děti a důchodce

17. 3. 2009 10:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Stát již od července navýší pojišťovnám platby za děti, studenty a důchodce. Vláda totiž schválila opatření ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové (ODS), díky nimž se má české zdravotnictví vypořádat s hospodářskou krizí. Plán má podporu České lékařské komory i Všeobecné zdravotní pojišťovny, podle zaměstnaneckých pojišťoven mohlo k navýšení dojít až v roce 2010...


Ministerstvo zdravotnictví chce protikrizovým plánem zvládnout letošní propad ve výběru zdravotního pojištění, za první měsíc roku totiž činil oproti plánům 15 procent. Podle ohladů by výpadek příjmu pojišťoven za celý rok mohl činit osm miliard korun. I přes tato hrozivá čísla se prozatím není čeho bát. Finanční situace ve zdravotnictví je prozatím stabilizována a to zejména díky rezervám, které pojišťovny na svých účtech vytvořily. „Zatím můžeme jen děkovat předchozímu ministrovi, že vytvořil jakýsi rezervní fond, takže v letošním roce by pojišťovny, co se týče hrazení zdravotní péče, neměly být až v tak velkých problémech,“ uvedla Daniela Filipiová.

ČLK i VZP opatření vítají

Ministerstvo počítá v protikrizovém balíčku od dubna s růstem plateb státu za děti, důchodce a nezaměstnané z měsíčních 677 na 727 korun, v souhrnu to je do konce roku 2010 nárůst 7,8 miliardy. Plán původně počítal se zrušením stropů, nad které se už neplatí zdravotní pojištění, ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) ale řekl, že stropy se měnit nebudou. Přesunem peněz z provozních fondů pojišťoven chce ministerstvo získat na léčení letos a příští rok 2,9 miliardy.

Plán, který ministerstvo připravilo, má podporu jak Všeobecné zdravotní pojišťovny, tak České lékařské komory. „Protikrizový plán ministryně Filipiové, která chce napravit škody napáchané jejím předchůdce, má naši plnou podporu,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz šéf komory Milan Kubek.

Snížení maximální výše režijních nákladů o několik desetin procentního bodu je podle něj spíše krokem symbolickým, který nemá žádný ekonomický význam. „Znamená, že ani pojišťovny by neměly být ušetřeny důsledků ekonomického zpomalení. Snaha zavést pořádek ve výdajích z fondu prevence, které dosud často sloužily spíše jako reklama a prostředek konkurenčního boje pojišťoven, je jistě také chvályhodná a nic na tom nemění skutečnost, že takto utrácené peníze nepochází z pojistného, ale z pokut a penále,“ komentoval plán dále Kubek.

Chvála se ozývá i z Všeobecné zdravotní pojišťovny. „Zvýšení platby státu za pojištěnce považujeme za jednoznačně pozitivní opatření. Růst výdajů v předchozích letech byl sice vyšší, ale my vítáme každou iniciativu, která přinese českému zdravotnictví peníze,“reagoval na dotaz Zdraví.Euro.cz mluvčí pojišťovny Jiří Rod.

K zvýšení mohlo dojít až v roce 2010

Zaměstnanecké pojišťovny sice plán také podpořily, ale ke zvýšení plateb mohlo dojít podle nich až později. „Finanční rezervy bezpečně umožňují financovat zdravotní péči v roce 2009 podle původních zdravotních plánů. Aktuální finanční rezerva stačí minimálně do roku 2010,“ uvedl již dříve pro Zdraví.Euro.cz předseda Svazu zdravotních pojišťoven ČR a generální ředitel Oborové zdravotní pojišťovny Ladislav Friedrich.

Podle dostupných informací by zvýšení plateb za děti, důchodce a nezaměstnané muselo být změnou zákona, protože změnou zákona o veřejném zdravotním pojištění stát před dvěma roky tyto platby zmrazil. Návrh by tedy museli schválit zákonodárci a podepsat prezident republiky.

Co se týká omezení provozních fondů pojišťoven, stačí možná jen změnit vyhlášku o fondovém hospodaření, která je přílohou zákona o zdravotních pojišťovnách.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?