Lékař: Pro sebe solidaritu nechci

21. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitelka FN Plzeň všechny zpět nepřijme, o práci může přijít i neonatolog Jiří Náhlovský.


Neonatolog Jiří Náhlovský je jeden ze sedmdesáti lékařů Fakultní nemocnice v Plzni, který dal výpověď a 1.března by nenastoupil. Nyní se chystá stáhnout výpověď. Ačkoli prý dohoda mezi ministerstvem a odboráři nesplňuje všechny podmínky lékařů, je spokojen. Pokud by ho nemocnice zpět nechtěla, solidaritu od ostatních lékařů požadovat nebude.

OTÁZKA: V úterý média informovala o tom, že už je takřka dohodnuto. Bylo to opravdu tak?

Do středečního hlasování naprosto nebylo jasné, jak krize skončí.Odmnoha lékařů z celé země zaznívaly hlasy, žememorandumje příliš vágní a příliš kompromisní. Dohodnuto tedy v úterý a ani ve středu dopoledne rozhodně nebylo a panovala veliká nejistota nad dalším vývojem.

OTÁZKA: Ve středu proběhla diskuze odborářů z celé republiky, zda memorandum přijmout. Jak probíhala?

Byla tam napjatá nálada, protože šlo o hodně a každý si uvědomoval závažnost situace. Nanašem hlasování do jisté míry záviselo, zda se naplní katastrofické krizové scénáře, nebo zda dojde k dohodě.

OTÁZKA: Některé sekce byly striktně proti, co jim vadilo?

Většině kolegů vadila míra kompromisu, ke které seLOK musel v memorandu snížit. Přesto jsme to vnímali jako v dané chvílimaximummožného. Nakonec jsme memorandum podpořili i s vědomímtoho, že bychom měli dát pacientům jasný signál, že ve sporu nejsme stranou, které na nich nezáleží. Podařilo se námtaké udržet jednotu, takže nakonec i kolegové, kteří hlasovali proti, odcházeli s pocitem, že to bylo v dané chvíli nejlepší možné řešení.

OTÁZKA: Co si o dohodě myslíte vy? Splňuje vaše požadavky?

Podleměje sice poměrně volně formulovaná, ale v kontextu předchozích jednání a v duchu znění ministrova otevřeného dopisu lékařům skýtá velkou naději na změny, po kterých jsme volali. Požadavky sicememorandumnesplňuje v plné míře, ale při vědomí jednoty lékařů bude pro politickou reprezentaci mnohemobtížnější udělat obvyklý úhybný manévr a měnit ve zdravotnictví věci jen kosmeticky bez provedení faktických změn.

OTÁZKA: Kdy stáhnete svoji výpověď?

Napřesném způsobu stažení výpovědí se domluvíme na setkání s kolegy v pondělí, času na stažení bude ještě dost - celý týden.Natomto setkání také zjistím, zda některý z lékařů nebude chtít opravdu odejít.

OTÁZKA: Ředitelka FN Plzeň Jaroslava Kunová naznačila, že někteří lékaři nebudou ´žádoucí´ a nepřijme je zpět. Mohlo by to ohrozit stažení výpovědí ostatních lékařů?

Vduchu dohody o solidaritě bychom se domluvili s ostatními lékaři na dalším postupu. Výpovědi bychom zatím paušálně nestahovali a jednali o jednotlivcích s vedením.

OTÁZKA: Je možné, že tím ´nechtěným´ lékařem jste i vy…

Pokud by měl být problém se zpětvzetím výpovědi umé osoby, budu kolegy přemlouvat, aby solidaritu neuplatňovali.

OTÁZKA: Jaká je nyní situace na oddělení a v nemocnici?

Situaci u všech lékařů v nemocnici neznám, protože s tolika kolegy jsem nemluvil. Obecně však panuje úleva nad skončením dlouhého období stresu a nejistoty.

OTÁZKA: Myslíte si, že podobnou akci zopakujete ještě někdy v budoucnu?

Lékaři, kteří se akce účastnili, stejně jako lékaři, kteří je podporovali jinak, jsou podle mneodhodláni k podobným projevům nesouhlasu, pokud by bylo patrné, že politici nechtějí své závazky a sliby plnit.

Po tom, co jsme absolvovali, bychom nedokázali nečinně přihlížet šlendriánu a upevňování záměrného nepořádku ve zdravotnictví.

OTÁZKA: V médiích se objevila zpráva, že LOK vyzývá lékaře, aby ze solidarity k odborovému předákovi Martinu Engelovi nestahovali své výpovědi, dokud nebude mít zaručeno, že i on se bude moci vrátit zpět do práce. Podpoříte ho i vy?

Nejsem o této situaci podrobněji informován. Ale přijde mi to jako cílená provokace v nejméně vhodnou dobu. Kolegové již několikrát dopředu deklarovali, že se zastanou místních i celostátních zástupců LOKu, kteří byli v akci Děkujeme, odcházímečinní a obětovali jí maximumčasu, energie a námahy.

Osituaci budeme více vědět v pondělí či úterý.

OTÁZKA: Poté, co se ukázalo, že téměř žádný lékař neměl sehnané místo jinde, se ozývají hlasy, že šlo o „prachsprosté vydírání“ a že jste od začátku počítali s tím, že vám vláda ustoupí.

Lékaři byli připraveni do práce 1. března nepřijít.Na druhou stranu dopředu deklarovali, že v zájmu pacientů jsou ochotni své výpovědi stáhnout, pokud bude vyhověno jejich požadavkům. Nemyslím si, že by to byl od začátku kalkul a někdo dával cíleně výpověď ´jen tak´. Místa si kolegové až na ojedinělé výjimky nesháněli, protože je velmi zaměstnávala aktivita v rámci protestu, navíc některým přišly spontánně nabídky na zaměstnání.

OTÁZKA: Nemyslíte, že si lékaři celou akcí uškodili? Že veřejnost spíše naštvali?

Podporu části veřejnosti lékaři sice ztratili, ale myslím, že to je ta část, která situaci nerozuměla, či podlehla zkreslování v rámci antikampaně v některých médiích.

Kdykoliv jsem s někým o problémech ve zdravotnictví mluvil a vysvětlilmuskutečný stav věcí, protest lékařů pochopil a začal jej podporovat. Lékařské odbory totiž zejména volaly po změnách, které by už konečně obrodily nemocné české zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?