Lékaři jsou bez peněz

15. 4. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně se navýšení svých příjmů v březnových výplatách nedočkají, přestože právě také díky tomuto slibu rozsáhlá odborářská akce v českém zdravotnictví skončila.


Zlínský kraj se do uzávěrky Zlínského deníku nevyjádřil.

Vedení KNTB zatím vyčkává. „K navýšení mezd lékařů a lékařek v Krajské nemocnici T. Bati přistoupí její vedení až poté, co obdrží finance od zdravotních pojišťoven,“ uvedla mluvčí nemocnice Karla Havlíková s tím, že pojišťovny slíbily peníze na účty nemocnic poslat ve druhé polovině dubna. „Pokud se tak stane, dostanou naše lékařky a lékaři navýšení zpětně ve mzdě za měsíc duben 2011,“ ubezpečila Havlíková.

Že finance obdrží, potvrdil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiří Rod. „V současné době jsou připraveny finanční dodatky na úhradu navýšení platů, které budou v nejbližších dnech nemocnicím předány k podpisu,“ doplnil mluvčí VZP.

Nastalá situace překvapila předsedu zlínského sdružení České lékařské komory Lubomíra Nečase. „Nechápu, proč pojišťovny neuvolnily finance zavčas,“ míní Nečas. Podle jeho názoru došlo k určitému porušení dohody mezi lékaři a ministerstvem zdravotnictví. „Vědělo se, kdy je potřeba peníze uvolnit. Ministerstvo zdravotnictví se mělo zasadit o to, aby k úhradám došlo hned začátkem dubna,“ míní Nečas.

Specialistka marketingu a komunikace z krajské pobočky VZP pro Zlínský kraj Martina Stavjaňová k situaci dodala, že peníze budou řádně a pravidelně hrazeny v zálohách počínaje březnem.

„Termín pro březnovou zálohu je ve druhé polovině dubna,“ zdůraznila Stavjaňová. Podle dohody mezi ministerstvem zdravotnictví a Lékařským odborovým klubem se má VZP podílet na navýšení platů lékařů částkou jeden a čtvrt miliardy korun. Sumu má pojišťovna uhradit do konce letošního roku.

„Měsíčně se předpokládá uvolnění jedné desetiny celkové částky. Jedná se asi o 126 milionů korun,“ upřesnila Stavjaňová. Dodala však, že výši úhrady pro zdravotnická zařízení stanovuje vyhláška.

„Podmínkou je, že nemocnice předá požadované podklady k výpočtu, odstraní případné nesrovnalosti v počtu lékařů či jejich hlášení z více nemocnic. Platba bude pak stanovena na základě těchto údajů,“ uzavřela.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?