Lékaři klatovské nemocnice vyzkoušeli šetrnou operaci hemoroidů

23. 2. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Jednu z nejšetrnějších operací hemoroidů vyzkoušeli v minulých dnech lékaři z klatovské nemocnice. Takzvaná THD metoda oproti jiným snižuje krvácení a téměř eliminuje riziko recidivy. V Česku ji ale mnoho nemocnic nepoužívá.


Zdravotní pojišťovny ji dosud neproplácejí, řekl ČTK mluvčí nemocnice Jiří Kokoška. Podle lékařů trpí hemoroidální nemocí, tedy zduřením nebo zanícením tkáně u řitního otvoru, až třetina populace nad 30 let a až polovina populace nad 50 let.

Hemoroidy jsou často bolestivé a způsobují i krvácení. První dvě stadia onemocnění se léčí konzervativně, třetí až čtvrté operativně. Podle bývalého primáře klatovské chirurgie Jaromíra Vondrů se provádějí radikální zákroky, kdy se odoperuje samotný hemoroid. „Tato metoda je ale bolestivá, krvácí se při ní a je po ní dlouhá rekonvalescence,“ řekl.

Sám od roku 1993 používá takzvanou Longovu techniku, kdy se podvážou cévy v celé oblasti a zastaví se tak krevní zásobení hemoroidu a ten zanikne. „To už je téměř bezbolestné s minimem krve a krátkou rekonvalescencí. Je tu ale ještě drobné riziko komplikací. THD metoda rizika ještě dále snižuje a je šetrnější ke tkáni,“ řekl. Při tomto postupu se totiž pomocí speciální sondy identifikují jen cévy, které zásobují hemoroid krví a lékař pak uzavře právě jen toto cévní zásobení.

Šetrný typ operace představil chirurgům italský lékař Emanuel Cavazzoni. Vondrů by metodu rád v Klatovech začal využívat. Zákrok podstoupili zatím čtyři pacienti, kterým působily hemoroidy velké problémy. Druhý den šli bez komplikací domů. Hodnota operace je přes 10.000 korun, pojišťovny ji ale neplatí. „Přesto bychom ji zájemcům rádi nabídli. Vyžaduje to zručnost a přesnost a také speciální materiál, který dodal v rámci ukázky výrobce. Díky tomu byly tyto první operace bezplatné,“ dodal Vondrů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?