Lékaři: Nové recepty by přinesly jen zmatek

10. 3. 2009 8:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Zmatek a zase zmatek podle praktických lékařů nastane v případě, že projde návrh ministerstva zdravotnictví a od července nebudou doktoři předepisovat na recepty konkrétní názvy léků,. O medikamentu, který by měl být nejlevnější, rozhodne pak lékárník. Ministerstvo předpokládá, že tak ušetří miliardy korun. Praktici varují, že tím zkomplikují život zejména starším lidem...


Zmatek a zase zmatek. Ten podle praktických lékařů nastane v případě, že projde návrh ministerstva zdravotnictví a od července letošního roku nebudou doktoři předepisovat na recepty konkrétní názvy léků, ale pouze název účinné látky, již má lék obsahovat. O medikamentu, který by měl být nejlevnější, rozhodne pak lékárník. Ministerstvo předpokládá, že tak ušetří miliardy korun. Praktici varují, že tím zkomplikují život zejména starším lidem. Upozorňují i na to, že nejlevnější varianta nemusí být tou nejšťastnější.

„Pro starší lidi to je špatné řešení. Jsou zvyklí nejen na konkrétní název léku, ale dokonce i na barvu krabičky. Běžně se stává, že když výrobce změní design obalu, pacienti volají, nebo dokonce chodí do ordinace, že mají špatný lék a že ho nechtějí, natož kdyby dostali něco úplně jiného,“ míní plzeňský lékař David Härtel. Lékař by pak lidem, kteří už velmi snadno zapomínají, mohl například donekonečna vysvětlovat, že lék Ospen rakouské výroby je totéž jako náš Penicilin. Větším problémem by ale mohlo být u starších osob předávkování léky. „Když dostanou pokaždé lék s jiným názvem, ale se stejnou účinnou látkou i jejím množstvím, a vezmou si jej tedy hned několikrát v domnění, že tohle je už lék na něco jiného, mohou se snadno předávkovat,“ poukazuje na rizika Härtel.

Pravděpodobný je ale také pravý opak. Účinek léku bude daleko slabší. „Nejlevnější léky bývají dováženy například z Indie či Makedonie. Jejich kvalita je ale také nižší,“ vysvětluje Härtel, že poměr kvality a ceny je často úměrný. Léky sice obsahují stejné množství naprosto stejné účinné látky, otázkou ale také je, jak dobře se látka do organismu vstřebává. „U méně kvalitních léků je vstřebatelnost nižší o 15 až 30 procent,“ uvádí lékař.

Podle prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíčka je generická preskripce, tedy předepisování pouze účinné látky, dobrá věc. „Lékař by ale měl mít možnost předepsat buď lék, nebo účinnou látku. Tak to funguje v jiných zemích,“ komentoval návrh Havlíček.

Samotným pacientům se návrh příliš nezamlouvá. „To jako budu čekat tři hodiny u doktora, aby mi napsal nějakou látku, o které jsem v životě neslyšel, a pak si půjdu stoupnout na tři hodiny do lékárny, kde bude fronta, protože lékárník bude s lidmi probírat, jaké mají možnosti? To si na tom ministerstvu dělají srandu,“ rozčiloval se důchodce Vlastimil Nový.

Michaela Kunešová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?