Lékaři provedou opakovaná vyšetření následků otravy metanolem

12. 9. 2014 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři začnou příští týden s opakovaným vyšetřením 50 lidí, kteří přežili otravu metanolem a byli zařazeni do studie dlouhodobých následků. Od září 2012 zabil metanol přes 50 lidí, další desítky mají zdraví poškozené.


V březnu lékaři zveřejnili po první sérii kontrolních vyšetření, že po otravě mají lidé mnohem víc zdravotních následků, než měli při propuštění z nemocnice. Nynější série potrvá do konce roku, výsledky zveřejní lékaři v lednu 2015.

„Začínáme s vyšetřením od 18. září a budeme pokračovat tak čtyři, pět měsíců, vyšetřeno bude znovu stejných 50 lidí,“ řekl ČTK vedoucí lékař toxikologického informačního střediska ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) Sergey Zakharov, který studii vede.

Pacienti jsou z celé republiky, lékaři si je postupně budou zvát na vyšetření do Prahy, v jednom dni stihne tým vyšetřit tři pacienty.

Celkem je do studie zařazeno 41 mužů a devět žen od 23 do 73 let. Z nemocnice bylo bez následků intoxikace propuštěno 37, poruchu zraku mělo šest, poškození nervového systému tři a obojí následky měli čtyři lidé.

Při první sérii kontrolních vyšetření lékaři zjistili zhoršení jejich stavu - vyšetření mozku magnetickou rezonancí ukázalo u 40 procent lidí známky toxického poškození bazálních ganglií a jiných struktur mozku. Neurologické a elektromyografické vyšetření ukázalo, že 30 procent lidí má známky poškození periferních nervů, jež se projevuje například ztrátou citlivosti končetin. V jedné třetině případů byla potvrzena cukrovka.

Česká studie je podle Zakharova dosud nejrozsáhlejší, co se týče sledování dlouhodobých následků metanolové otravy. V menším měřítku prováděli podobnou studii Estonci a zjistili, že časem se projevilo poškození zraku a centrálního nervového systému u dalších 24 procent lidí, kteří po otravě žádné následky neměli.

„Současná medicína nedisponuje informací o tom, po jaké době již se dá říct, že následky otravy nejsou a neprojeví se, nebo alespoň nezhorší ani v budoucnu. V naší studii na to chceme odpovědět,“ shrnul Zakharov.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?