Lékaři v Brně provedli pětistou transplantaci jater

2. 7. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně (CKTCH) provedli pětistou transplantaci jater. Operace byla ojedinělá tím, že doktoři v jihomoravském centru poprvé zmenšili dárcovská játra tak, aby pasovala pacientce nižší váhy, řekl novinářům ředitel CKTCH Petr Němec.


Pacientkou je čtyřiapadesátiletá Františka Slaný z Dolních Bojanovic na Hodonínsku, která se po operaci těší dobrému zdraví.

Operace se uskutečnila v dubnu, ale centrum o ní informovalo až nyní kvůli tomu, aby mohlo sledovat stav pacientky. „Před transplantací mi nebylo vůbec dobře a těšila jsem se na ni. Teď se cítím výborně a nemám žádné problémy,“ řekla ČTK Františka Slaný. Kvůli novému orgánu však musí dodržovat dietu a nejíst mastné ani kořeněné jídlo.

Lékaři v brněnském centru v jejím případě zvolili poprvé v historii transplantaci upravených jater. „Pacientka byla na čekací listině dva roky a její stav se velmi zhoršoval. Žádný z dárců ale neměl tak malá játra, abychom jí je mohli dát, a proto jsme je museli zmenšit. Velká játra by se do ní totiž nevešla,“ vysvětlil chirurg z centra Jiří Ničovský, který darovaná játra upravoval.

Podle Ničovského je všeobecně problém s malými pacienty a velkými dárci. Z poznatků centra vyplývá, že největší skupinou dárců jsou dospělí muži, které náhle postihne například mozková příhoda a zemřou. Od mrtvých dárců jsou pak zdravá játra pro většinu zesláblých pacientů s jaterní cirhózou příliš velká.

Menší pacienti kvůli tomu na orgán čekají déle. „Někdy se nemusejí dočkat vůbec, a proto je jednou z metod pomoci zmenšení jater nebo jejich dělení pro více pacientů,“ řekl Ničovský.
Brněnské centrum provádí transplantaci jater, která stojí zhruba 600.000 až 800.000 korun a hradí ji pojišťovna, od roku 1983. V posledních deseti letech provádí na 30 operací ročně, letos této hranice dosáhlo už na konci června. „Nejčastějšími příčinami pro transplantaci jater je alkoholická cirhóza a další onemocnění žlučových cest. Právě onemocněním žlučových cest trpěla Františka Slaný,“ uvedla lékařka CKTCH Libuše Husová. Podle ní tvoří nejsilnější skupinu transplantovaných právě lidé, kteří často pijí alkohol. Je jich více než jedna pětina. „Z nich se pak zhruba třetina k pití alkoholu vrátí,“ poznamenala Husová. Dodala, že v současnosti čeká na transplantaci zhruba 30 až 40 pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?