Léky na chřipku opět zneužívají narkomani

3. 11. 2009 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Léky na chřipku s pseudoefedrinem po téměř šesti měsících, kdy byly podrobeny přísné kontrole při vydávání, jsou opět volně. V jakémkoli množství si je může koupit kdokoli. Tedy i narkomani, kteří z nich vyrábějí pervitin.


„Nesmyslně zvítězila ochrana osobních údajů nad ochranou lidského zdraví veřejných zdrojů,“ řekla Právu ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

O co jde?

Od května tohoto roku všechny léky s pseudoefedrinem, tedy například Paralen plus, byly podrobeny přísné kontrole při jejich vydávání. Lékárník si musel vyžádat od kupujícího doklad totožnosti a do centrálního úložiště dat pak nahlásil, že pan XY si v jeho lékárně vybral určité množství těchto léků.

Kdyby pan XY šel do další lékárny a chtěl opět stejné množství, lékárník by si v centrálním úložišti ověřil, zda pan XY si již nějaké léky s pseudeofedrinem nekoupil a v jakém množství, a v případě překročení měsíční dávky 1800 miligramů účinné látky, což jsou dvě balení přípravku, by další balení nevydal.

Stát tak tímto opatřením čelil zneužívání léků s pseudoefedrinem k výrobě drog. Ale zároveň umožnil, aby ten, kdo léky skutečně potřebuje k léčení, měl dostatečnou měsíční dávku.

Jenže Úřad pro ochranu osobních údajů v říjnu centrální úložiště dat zrušil s tím, že jeho správce, tedy Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL), sbíráním takovýchto dat o pacientech porušuje zákon na ochranu osobních údajů. A SUKL musel okamžitě databázi zrušit.

Znamená to, že když si někdo půjde koupit lék s pseudoefedrinem do lékárny, lékárna sice dál od něj bude vyžadovat osobní data, ale dál už je hlásit nebude.

Rozhodnutí ÚOOÚ, který centrální úložiště dat zrušil, je nepochopitelné a skandální

Takový člověk si tedy může vybrat dvě balení v dané lékárně, jít do jiné lékárny a vybrat si zase dvě balení, a tak to donekonečna opakovat. V okamžiku, kdy byl uvolněn výdej těchto léků, lékárny skutečně zaznamenaly nápor kupujících narkomanů.

„Rozhodnutí úřadu pro ochranu osobních údajů, který centrální úložiště dat zrušil, je nepochopitelné a skandální,“ soudí Marek Hampel, předseda představenstva Grémia majitelů lékáren.

Spotřeba vzrostla o 550 procent

Od roku 2000 vzrostla spotřeba léků s pseudoefedrinem v ČR o 550 procent. Od května, kdy bylo zavedeno centrální úložiště dat, které výdej těchto léků omezuje na maximálně dvě balení za měsíc, se spotřeba pseudoefedrinu snížila o 70 procent.

„To je jasný důkaz, že jsme zabránili kriminálníkům vyrábět z těchto léků pervitin,“ řekl Právu první náměstek ministryně Marek Šnajdr. Dodal, že teď ale tato zábrana úplně padla.

Od března opět pod kontrolou

Ministryně Jurásková se ale nevzdává. Chce urychleně připravit novelu zákona o léčivech tak, aby platila od 1. března příštího roku a znovu zavedla centrální úložiště dat. Tím by se opět léky s pseudoefedrinem dostaly pod přísnou kontrolu a nebylo by možné jejich zneužití narkomany.

„S úřadem pro ochranu osobních údajů chceme ale novelu předem pořádně projednat tak, aby s ní souhlasil a neměnil své stanovisko, jako to udělal nyní,“ řekla Jurásková.

Poslanci a lékárníci: jen na předpis

Ministryně je ale i proti tomu, aby léky s pseudoefedrinem byly na lékařský předpis, a to proto, že lidé s banálním onemocněním, například nachlazením, by museli vždy k lékaři, aby tyto léky mohli dostat. Tím by stouply návštěvy u lékaře a navíc by vždy pacienti museli zaplatit 30korunový poplatek.

Jiného názoru jsou poslanci a lékárnická komora. Poslanci KDU-ČSL, ODS a ČSSD už předložili Sněmovně návrh, aby léky s pseudoefedrinem byly k dostání pouze na recept.

Lékárnická komora pak doporučila lékárníkům, aby tyto přípravky na chřipku a na nachlazení už nyní prodávali výhradně na lékařský předpis. Dosud je to tak, že mohou tyto léky prodávat jak na lékařský předpis, tak i volně.

Lékárníci navíc tvrdí, že mohou pacientům nabídnout hodně jiných přípravků na chřipku a nachlazení bez pseudoefedrinu. Výběr v nich je podle prezidenta komory Stanislava Havlíčka široký a omezení v nákupu žádná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?