Letitý spor rodičů s FN Olomouc kvůli porodu je zase na začátku

3. 4. 2019 8:57
přidejte názor
Autor: Redakce
Na začátek se vrátil spor rodiny, která se několik let soudí kvůli porodu svého dítěte s Fakultní nemocnicí Olomouc. Dítě se zde v říjnu 2010 narodilo s poškozeným mozkem. Po nemocnici rodina žádá 16,9 milionu korun. Okresní soud v březnu před dvěma lety žalobu zamítl, případ mu však vrátil krajský soud. Kvůli změně soudce okresního soudu se veškeré dokazování musí provést znovu, uvedl soudce Libor Brokeš. Soud vyslechl dva znalce prostřednictvím videokonference, třetí vypovídal osobně. Kauzu soud odročil na 16. května.


Spor se vede o to, zda lékaři postupovali při porodu správně, nebo zda použili zakázanou metodu, takzvanou Kristellerovu expresi, při níž porodník tlačí loktem na břicho rodičky. Nemocnice to odmítla, podle otce dítěte však metodu použili, což mělo za následek prasknutí dělohy a přidušení dítěte. Na případ měly vliv i další okolnosti. Žena nejprve rodila přirozenou cestou za pomoci vakuového zvonu. U dítěte byla však špatně odhadnuta kvůli těhotenské cukrovce matky velikost. Holčička se narodila s váhou 4,5 kilogramu, její hmotnost byla přitom při posledním ultrazvukovém vyšetření odhadnuta o více než kilogram nižší. Podle žalobců zdravotníci nepřistoupili včas k císařskému řezu.

Znalci prostřednictvím videokonference objasňovali mimo jiné to, zda mohlo mít na protrhnutí dělohy vliv i to, že rodičce nebyla při porodu 2,5 hodiny monitorována děložní činnost. Na záznamu tak kontrakce chyběly a nebyly zaznamenávány. Tlak na břicho rodičky mohou porodníci použít jen při kontrakci. "Zkušený porodník pozná kontrakci u rodící ženy, pozná ji pohmatem, podle chování i dýchání," uvedla na obranu olomouckých porodníků znalkyně z Nemocnice na Bulovce. Také podle znalce z Fakultní nemocnice Brno je poměrně běžné, že nelze získat v závěru porodu přesné informace o kontrakcích. "Z pohledu medicíny to není nezbytně nutné, dokážeme se obejít i bez tohoto monitoru a je to poměrně běžné," řekl znalec.

Žalobci soudu předali nový znalecký posudek soudního znalce, který podle nich hodnotí záležitost diametrálně odlišně než dosavadní znalci. Pokud jej soud připustí, žádají právníci nemocnice, aby se k němu vyjádřili zástupci tří znaleckých ústavů, kteří věc dosud hodnotili. I z tohoto důvodu se spor opět protáhne. Soud proto kauzu odročil kvůli zvážení dalšího důkazního postupu.

Kauzu, která je v Olomouckém kraji jedním z největších soudních případů kvůli podezření na zanedbání zdravotní péče, soudy projednávají už sedmým rokem. Lucie se v porodnici Fakultní nemocnice v Olomouci narodila v říjnu 2010 s poškozeným mozkem. Nyní osmiletá dívka stále leží, má trvalé zdravotní komplikace a neumí polykat. Situace je pro rodinu finančně náročná. Poukazují i na příliš dlouhou dobu trvání sporu. Na těžké postavení rodičů, kteří se rozhodli sami o své těžce postižené děti starat, ale nemají pomoc státu, upozornil otec dívky Vlastimil Blaťák v roce 2016 netradiční cyklopoutí. Vydal se z Olomouce do Říma, kde byl i na audienci u papeže Františka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?