Levnější lepší péče, hit ODS

23. 7. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Občanští demokraté odtajnili první velký předvolební trumf svého zdravotnického programu: chce lidem po volbách umožnit, aby si mohli legálně připlatit nebo se připojistit na rozdíl mezi standardní a nadstandardní zdravotní péčí. To by byla oproti dnešku velká změna...


Velkým předvolebním „tahákem“ ODS bude zlevnění lepší péče. Souhlasí i zástupci lékařů. Plánu se nebrání ani ČSSD.

Když chce nyní pacient lepší sádru, oční čočku nebo třeba kyčelní kloub, tak si musí zaplatit celý zákrok ze svého. „Pouhý“ rozdíl mezi tím, co mu zaplatí pojišťovna a cenou nadstandardu, si ale zatím lidé ze svého zaplatit nemůžou.

Pokud si chce dnes někdo zaplatit lepší kyčelní kloub za 60 tisíc korun, musí si ho zaplatit celý i s operací. Za obyčejný kloub, který je pro lidi zadarmo, dnes pojišťovny dají 22 tisíc. Nově by tak lepší kloub nestál celých 60 tisíc, ale jen rozdíl mezi dražším a základním: tedy 38 tisíc.

„Nic vyřazovat nebudeme“

Oproti dnešku by tak na nadstandardní zdravotní péči přispívaly i pojišťovny. „Pacient dostane právo připlatit si na lepší variantu péče, ale bude mít jistotu, že mu pojišťovna základní variantu vždy zaplatí. Je to transparentní a zároveň velmi sociální. Možnost připlatit si na nadstandard bude jedním z pilířů našeho programu,“ řekl HN první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr z ODS, který bude jedním z hlavních autorů zdravotnického programu občanských demokratů.

Aby si lidé mohli začít připlácet za nadstandardní péči, musí přesně vědět, jakou zdravotní péči jim pojišťovny stoprocentně zaplatí. Proto chce ODS po případném vítězství ve volbách založit komisi složenou ze zástupců pojišťoven, lékařů a pacientů, aby se o tom, co má být z pojištění placené, předem dohodli. Politici pak rozhodnou, jestli jejich doporučení budou respektovat. „Rozhodně ale nebudeme z péče, kterou hradí pojišťovny, nic vyřazovat,“ ujišťuje Šnajdr.

„Bezbolestná“ spoluúčast

Možnost připlatit si rozdíl mezi standardní a nadstandardní péčí má tak jeden hlavní cíl: dostat „bezbolestně“ do zdravotnictví víc soukromých peněz. Díky zlevnění totiž na lepší péči dosáhne víc lidí.

Bez vyšší spoluúčasti pacientů se přitom pravděpodobně zdravotnictví v příštích letech neobejde. Kvůli stárnutí společnosti bude totiž zdravotní pojištění platit čím dál méně lidí. Zároveň bude čím dál víc starších lidí potřebovat čím dál častěji svého doktora.

ODS si od legalizace připlácení na lepší péči slibuje také omezení korupce. „Už dnes dochází k pokoutnému připlácení za lepší péči, které má silné korupční prvky. Pokud se něco nepovede, pacient nemá žádnou ochranu. To by legalizace připlácení na nadstandard odstranila,“ říká Šnajdr.

Plánu ODS se nebrání ani ČSSD, která byla až doteď k připlácení za nadstandard rezervovaná. Předem ale upozorňuje, že v žádném případě nedopustí, aby pojišťovny platily méně než dnes. „Jednání pojišťoven se zástupci lékařů a pacientů o standardech péče bude trvat minimálně dva roky. Pokud něco tato komise zařadí do zdravotního pojištění, měli by na to poskytovatelé také dostat peníze,“ říká stínový ministr zdravotnictví David Rath.

S návrhem ODS souhlasí i lékařská komora.

„Naším úkolem je ohlídat, aby byla standardní péče v souladu s nejnovějšími poznatky lékařské vědy. Jen tak bude mít jeho zavedení smysl,“ upozorňuje prezident lékařské komory Milan Kubek.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Petr Vašek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?