Liberecká nemocnice chce mít heliport

15. 7. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Modernizaci si může největší zdravotnické zařízení v kraji dovolit především díky evropským fondům, příspěvku jednoho z akcionářů Libereckého kraje a také výbornému hospodářskému výsledku. Právu to řekl generální ředitel a předseda představenstva KNL Luděk Nečesaný...


Čtyři sta miliónů korun hodlá letos investovat do oprav a modernizace svých oddělení Krajská nemocnice v Liberci (KNL). Nemocnice například plánuje také stavbu heliportu.

Modernizaci si může největší zdravotnické zařízení v kraji dovolit především díky evropským fondům, příspěvku jednoho z akcionářů Libereckého kraje a také výbornému hospodářskému výsledku. Právu to řekl generální ředitel a předseda představenstva KNL Luděk Nečesaný.

„Nemocnice dosahuje velmi dobrých výsledků, a proto po dohodě s odborovou organizací půjde polovina zisku na odměňování pracovníků nemocnice a druhá polovina na investice. Zisk v prvním pololetí letošního roku dosáhl částky 31 miliónů korun,“ upřesnil Nečesaný.

Více než polovinu ze 400 miliónů korun pak získá KNL z evropských fondů na obměnu přístrojového vybavení, sto miliónů hodlá investovat ze svého a zbytek jí poskytne kraj.

Mezi nejrozsáhlejší akce patří rekonstrukce pavilonu chirurgie, která by měla skončit koncem letošního roku. Součástí modernizace je i vybudování centrálního příjmu anebo rekonstrukce oddělení cévní a hrudní chirurgie a urologie. Modernizace probíhá také na oddělení neinvazivní kardiologie či chirurgických jednotek intenzívní péče. Nemocnice kromě toho plánuje stavbu heliportu.

„Do projektové dokumentace jsme již investovali pět miliónů korun. Nyní čekáme na vyjádření ministerstva zdravotnictví k otázce heliportu, abychom věděli, zda ho umístíme na střechu interního anebo chirurgického pavilonu,“ podotkl Nečesaný.

Stavba heliportu je podmínkou pro akreditaci traumacentra v liberecké nemocnici. Náklady na jeho vybudování se pohybují v řádech okolo padesáti miliónů korun. Nyní jsou pacienti složitě převáženi z libereckého letoviště přes celé město do nemocnice.

Kromě stavebních úprav čekají oddělení i obměny a modernizace vybavení. Traumacentrum a onkologie mohou počítat s přístroji asi za 160 miliónů. Peníze na ně půjdou z evropských fondů. Neurochirurgie zase získá vybavení za 12 miliónů korun z programu přeshraniční spolupráce mezi Českém a Saskem.

Barbora Silná, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?